Bill Gates a levegőből a föld alá viszi a légkör szén-dioxidját

Valójában persze nem maga Bill Gates, hanem egy olyan startup, amit ő is támogat, de hát a vakcinától aktiválódó 5G-chipek korszakában muszáj egyetlen embert felelőssé tenni. 

Röviden annyiról van szó, hogy az American Airlines nevű légitársaság megállapodást kötött egy startuppal 10 ezer tonna szén-dioxid föld alatti „elrejtéséről”. Ez a startup pedig a Bill Gates részéről is támogatott Graphyte, ami az eddigi próbálkozásokkal ellentétben, elvileg lényegesen olcsóbban tudná elérni a végcélt. Korábban ugyanis mások olyan eszközökkel próbálkoztak, amelyek baromi drágán dolgoztak, és nagy energiaigényük miatt még a hasznosságuk is megkérdőjeleződött.


bill gates
Kép: Texas Monthly

A Graphyte azonban másfajta megközelítést alkalmaz. Lényegében mumifikálásról van szó, ami megakadályozza, hogy a növényi anyag lebomoljon, és felszabaduljon a fotoszintetizálás során megkötött szén-dioxid. A Bill Gates által is támogatott vállalat a biomassza összegyűjtésével kezdi, ami ebben az esetben a mezőgazdaságból és a fakitermelésből származó hulladék. Ezután megszárítja a növényi anyagot, megakadályozva a bomlást azáltal, hogy megszabadul a nedvességtől és a mikrobáktól.

Ezt követően a biomasszát amolyan téglákká formálja és környezetbarát, át nem eresztő csomagolással látja el, ami biztosítja, hogy a bomlás nem indul újra. A Graphyte szerint ezeket a téglákat a föld alá temetve ezer éven át képes tárolni azt a szén-dioxidot, amelyet ezek a növények életük során felvettek. Hozzá kell tenni, hogy az American Airlines 2022-ben 49 millió tonna szén-dioxidot termelt, ebből pedig látható, hogy ez a fajtó elásós megoldás legjobb esetben is csak kiegészítője lehet a klímavédelemnek, semmint megoldása. Arról nem is beszélve, hogy mi történik majd 1000 év után, amikor a csomagolás azt mondja, hogy ő akkor most már lebomlik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?