Van egy kis zavar a fejekben, miért látszik napközben is a Hold

Már gyerekként megtanultuk, hogy a napocska a nappal jele, a hold pedig az éjszakáé. De akkor mégis miért van az, hogy néha napközben is látjuk a Holdat? 

A minap bukkant fel egy „érdekes” bejegyzés a közösségi médiában, egy olyan fotó kíséretében, amelyen a Hold látható napközben – hívta fel a figyelmet az IFL Science. A posztot Stew Peters online médiaszemélyiség osztotta meg, akiről köztudott, hogy különféle összeesküvés-elméletek megszállottja – különösen a koronavírus-járvány alatt húzott bele a tartalomgyártásba.


„Telihold napközben. Ennek nem szabadna így lennie” – írta Peters az X-en. Vajon tényleg igaza van az egyébként szélsőjobboldali szemléletű műsorvezetőnek? Vagy egy újabb eszement konteó lenne csupán?

Egy csillagász számára valószínűleg pongyola magyarázatnak tűnne, de a lényeg a következő:

A holdfény kifejezés meglehetősen csalóka, a Holdnak ugyanis nincs saját fénye, csupán a Nap fényét veri vissza. És nem csak a saját tengelye, de a Föld körül is kering, 28 naponta kerüli körbe a bolygónkat. Ebből adódik (valamint abból, hogy a Föld is forog a saját tengelye körül), hogy minden 24 órából körülbelül 12 órát a horizont felett tartózkodik, melynek egy része értelemszerűen a nappali órákra esik – általában a kora reggeli, kora esti órákra, amikor nyáron még bőven világos van. Bár a Hold keringési ciklusától is függ a dolog (újholdkor és teliholdkor például biztosan nem láthatjuk napközben), összességében elmondható, hogy igen gyakran fülön csíphetjük akár napközben is a Föld égi kísérőjét.

A fenti képhez pedig annyit fűznénk még hozzá, hogy bár Peters teliholdként hivatkozik a fotón látható égitestre, valószínűleg a nővő Hold fázisában járhat (azaz nem teliholdról van szó), vagy pedig – amire szintén van esély – egy megbuherált felvételt láthatunk.

A Hold egyébként más kontextusban is népszerű az összeesküvés-elmélet hívők körében, ebben a konteóban ráadásul valóban milliók hisznek. Ez pedig nem más, mint hogy a Holdra szállás nem történt meg, és az egész eseményt csak megrendezte a NASA, hogy fel tudjon mutatni valamit a Szovjetuniónak a kiélezett űrverseny során.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?