Az öngyilkos brit lány apukája tovább harcol a közösségi média ellen

A brit tinédzser halálához bizonyítottan hozzájárultak a közösségi oldalak. 

Molly Russel tragédiája tavaly  járta be a világsajtót, és azóta gyakran hivatkoznak a szomorú esetre, ha a közösségi média tinikre gyakorolt hatásai kerülnek sorba. A 14 éves brit fiatal öngyilkosságot követett el, a hatóságok pedig később megállapították, hogy a közösségi oldalak is hozzájárultak ahhoz, hogy a lány végül úgy döntött, eldobja magától az életét. A nyomozás során kiderült, hogy a depresszióban szenvedő Molly a halála előtt kifejezetten aktív volt a közösségi médiában, ahol számtalan öngyilkossággal, önkárosítással foglalkozó tartalom jött vele szembe.


Az édesapja, Ian Russell lánya halála után létrehozott egy alapítványt, a Molly Rose Foundationt, amely azzal a céllal jött létre, hogy megreformálja a közösségi oldalak működését. Az alapítvány friss jelentése azonban újabb elkeserítő végeredménnyel zárult: állításuk szerint a közösségi oldalak ez esetben az Instagram, a TikTok és a Pinterest – továbbra is ontják magukból a fiatalok lelki egészségét befolyásoló káros tartalmakat – számolt be a Sky News. A TikTok legnézettebb, önkárosításra buzdító tartalmai például több mint egymillió megtekintés felett járnak.

Ezen a héten, amikor Molly 21. születésnapját kellene ünnepelnünk, elszomorító látni ezt az óriási mennyiségű káros tartalmat, és azt, hogy milyen keveset változtak a közösségi oldalak Molly halála óta” – mondta az elhunyt lány édesapja.

közösségi média öngyilkos
Fotó: Pixelkult/Pixabay

Az alapítvány szerint a közösségi oldalak algoritmusai továbbra is rutinszerűen nagy mennyiségű káros tartalmat dobnak fel a fiataloknak.

Figyelem! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?