A fenntarthatóság már a gyártás legelején kezdődik

A fenntarthatóság és a környezettudatos működés ma már szinte minden komoly cég felépítésekor alapvető szerepet kell, hogy játsszon. Ha egy-egy új üzemegység épül, vagy egy új termék gyártását kell kialakítani ezek a szempontok óriási súllyal szerepelnek minden tervben, elhangzanak minden meetingen és szerencsére a végeredmény ma már a legtöbbször egyre jobban közelít a tervek legelső fázisában felvázolt célokhoz. Ez azért nagyon jó hír, mert a tervek ma már szinte mindig nagyon ambiciózusak, így, minél közebb kerül ehhez a végeredmény, az a Föld számára annál jobb. De nézzük meg, hogy mire is kell figyelnie egy környezettudatos vállalatnak manapság.

A felhasznált alapanyagoknál indul a környezettudatosság

A környezettudatos alapanyagválasztás az egyik legelemibb és legfontosabb építőkockája egy zöld vállalat felépítésének és így nagyon gondos tervezést és átgondolt gyártástechnológiát is igényel. Jó példa erre a Lenovo Yoga laptopszériája, mely több ponton is nagyon komoly fenntarthatósági követelmények szerint készül. A Yoga Pro 9i 14”-os laptopok házaihoz például újrahasznosított alumíniumot használnak fel, a billentyűzet és a hálózati adapter pedig komoly részben újrahasznosított műanyagból készül.

Minden százezer legyártott Yoga Pro 9i 14”-os modellhez 4475 tonna újrahasznosított alumíniumot használnak fel, a hálózati adapter burkolata pedig 90%-ban újrahasznosított műanyagból készül.

A csomagolóanyag is nagyon fontos

Készülhet egy termék bármennyire környezettudatosan, ha a gyártás végén alaposan becsomagolják műanyagba, akkor ezzel az egésszel nem sokat tettek a Föld megmentéséért, szerencsére a Lenovo a gyártás átgondoltsága után a csomagolás méretének csökkentése mellett is lándzsát tört. A vállalat csomagolási prioritásai a csomagolási fogyasztás, a hulladék és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosítanak az alábbiakkal:


  • Az újrahasznosított és megújuló anyagok használatának növelése a csomagolásban
  • A bioalapú anyagok használatának növelése
  • A termék csomagolásának méretének csökkentése
  • Az ömlesztett és újrafelhasználható csomagolási megoldások használatának bővítése

A vállalat 2018-ban megkezdte az innovatív, bambusz- és cukornádrostból készült, bioalapú csomagolás alkalmazását. A bambusz/cukornádszálak egyes termékekben való felhasználása a környezetbarát csomagolási ajánlatok új korszakának elindítását jelentette, ugyanis a bambuszszál számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, többek között nagyon könnyű, de ugyanakkor erős és teljes egészében megújuló forrásból származik.

Lenovo környezettudatosság, fenntarthatóság
A Lenovo ThinkPad laptopok már nagyon környezettudatosan kerülnek becsomagolásra.

A ThinkPad X1 és Z sorozatú csomagolások úttörői ennek a technológiának. A bambuszszálas technológia más innovatív anyagokkal való kombinálásával a csomagolócsapat műanyagmentes csomagolást ért el a ThinkPad X1 és Z sorozaton. A cég pedig mérlegeli a műanyagmentes csomagolások alkalmazásának további termékvonalakra való kiterjesztését.

Óceánhoz kötött műanyag

2019-ben a Lenovo csomagolócsapata elkezdte kutatni az óceánhoz kötött műanyag (OBP) termékcsomagolásban való felhasználásának lehetőségét. Az ismételt vizsgálati eredmények alapján a csomagolócsapat megállapította, hogy a legjobb teljesítményt a 30 százalék OBP és 70 százalék egyéb újrahasznosított műanyag keveréke adja. A 2021/22-es pénzügyi évben a Lenovo OBP-t (30 százalék OBP-t és 70 százalék egyéb újrahasznosított műanyagot) tartalmazó párnát vezetett be bizonyos termékek csomagolásában. Ezen alkalmazások révén a Lenovo becslései szerint évente 70-80 tonna óceánhoz kötődő műanyagot használ majd fel.

A legnagyobb építőkocka: környezettudatos gyártóüzemek

A gyártóüzemek felépítése és működtetése jelentős mennyiségű energiát igényel, ezért nem mindegy, hogy ez az energia pontosan mennyi és honnan, hogyan kerül bele a rendszerbe. Nagyon jó példa erre a kérdésre a Lenovo üllői gyártóüzeme, ami a világjárvány ideje alatt, 10 hónapig tartó építkezést követően 2022 júniusában nyitott és amely már az alapjaitól a fenntarthatóság jegyében épült. Megnyitása óta megnövelték az épület fűtésszigetelését, befejezték a világításérzékelő rendszerek telepítését, és optimalizálták a légkompresszorok hulladékhő-felhasználását. A napelemek telepítésének második fázisa jelenleg is zajlik a kapacitás 4 megawattra növelése érdekében, amivel körülbelül 12 tartálykocsi földgáznak megfelelő mennyiségű energiát tud majd termelni a létesítmény. A gyártóterek melegen tartását a gyártóház teljes területéről, folyamatosan átirányított hővel biztosítják. Télen a létesítményen kívülről érkező hideg levegőt használják hűtési célokra, ezt a módszert az egész gyárra tervezik kiterjeszteni. A hő ilyen módon történő újrafelhasználása eddig 14 százalékkal csökkentette az energiaköltségeket.

Lenovo környezettudatosság, fenntarthatóság
A Lenovo üllői gyára már eleve a környzettudatosság jegyében épült.

A Lenovo célja, hogy elérje az értékláncban a nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást a 2049/50-es pénzügyi évre. A frekventált elhelyezkedésnek, a szállítási távolságok csökkentésének köszönhetően a szállítások CO2-kibocsátása a gyár megnyitása óta több mint 90 százalékkal csökkent. Ez az innovatív gyártási folyamatokkal – például a Lenovo szabadalmaztatott alacsony hőmérsékletű forrasztási eljárásával – ötvözve segíti a vállalat tudományosan megalapozott éghajlati céljainak elérését.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?