A kézikonzolok forradalma és a Lenovo Legion Go

Egy dinamikusan fejlődő, forrongó piacra robbant be a Lenovo Legion Go számos komoly újítással.

Az alapvetően játékra szánt, nagy teljesítményű gépek, az úgynevezett kézikonzolok szektora a közelmúltban iszonyatosan pezsegni kezdett. Több friss eszköz látott napvilágot, a gyártók pedig egymásra licitálnak, látva, érezve, hogy komoly fogyasztói igény van az ilyen jellegű termékek iránt.

Lenovo Legion Go
A Lenovo Legion Go egy kézi számítógép játékra kihegyezve.

Erre a területre robbant be a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója, a széles körű IT megoldásairól ismert Lenovo egy olyan modellel, amely számos érdekes innovációs újdonságot tartalmaz. Ez a Legion Go, amelynek minden esélye megvan arra, hogy sikerrel lovagolja meg a kézikonzolok forradalmát. Jöjjenek a részletek!


Kézikonzol?

A kézikonzolok az évtizedekkel ezelőtt hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő kvarcjátékok nagyon-nagyon távoli rokonai. Azaz alapvetően arra találták ki őket, hogy az ember bárhova elvigye magával, és játszogasson, ha kedve tartja, de természetesen azért a kvarcjátékoknál minden szempontból sokkal-sokkal többet tudnak. Szó szerint hordozható számítógépek ezek, amelyek lényegesen közelebb állnak már a hagyományos laptopokhoz, még ha ez nem is látszik rajtuk.

Sokoldalú vezérlés

A Lenovo Legion Go első pillantásra úgy fest, mint a termékcsalád legtöbb tagja. Azaz olyan, mint egy gigászira hízott kontroller, aminek a szélein és hátlapján a gombok, a közepén pedig egy nagy kijelző található. A nagy trükkje az, hogy a vezérlőeszközök egyszerűen leválaszthatóak a képernyőről, ami pedig letámasztható, a hátlapjára szerelt, kihajtható tartómoduloknak köszönhetően. Ennek köszönhetően az otthonunkban vagy irodában úgy használhatjuk, mint egy hagyományosabb konzolgépet.

Lenovo Legion Go
Az oldalsó játékvezérlők akár le is választhatóak a központi elemről.

Ezzel pedig még nincs vége a lehetőségeknek, hiszen az egyik ilyen vezérlő beállítható egy kis talpba, és ilyenkor tulajdonképpen joystickként használható a beépített mozgásérzékelőknek köszönhetően. A vezérlőkön természetesen rengeteg gomb és két kicsi botkormány is megtalálható, sőt még egy apró tapipadnak is szorítottak helyet. Tehát röviden és velősen: a Lenovo Legion Go igen-igen sokoldalúan használható a körülményeknek vagy az elvárásoknak megfelelően.

Képernyő és teljesítmény

Maga a kijelző sem szokványos, hiszen a 8,8, hüvelykes panel felbontásban veri a legtöbb mai laptopot, hiszen 2560×1600 képpont megjelenítését szavatolja. A képfrissítési rátája pedig 144 Hz, ami a saját kategóriájában jelenleg kiemelkedőnek számít, és ez a játékosok számára igen fontos lehet, épp úgy, mint az alacsony válaszidő. Az IPS LCD kijelző képminőségére sem lehet panasz, hiszen a színek szépek, naturálisak, a kontraszt szemre remek, és az 500 nites maximális fényesség elég ahhoz, hogy kültéren, napfénynél is látható maradjon a kép.

A teljesítményről az AMD jelenlegi legjobb, kifejezetten az ilyen típusú eszközökhöz fejlesztett célhardvere gondoskodik, azaz az AMD Z1 Extreme 8 magos processzor, amelyet 16 GB RAM-mal támogattak meg.

Ez pedig elég ahhoz, hogy akár a jelenlegi legjobb, legmodernebb, AAA játékok is gond nélkül fussanak. Olyan csúcsprogramokkal próbáltuk ki, mint a Forza autószimulátor, az Avatar: Frontiers of Pandora vagy a Valorant, és mindegyik szaggatás, akadás nélkül hasított. Tehát konkrétan ott tartunk, hogy egy ilyen hordozható masina egy teljes értékű játékgépként funkcionál.

Sőt, mivel Windows 11 fut rajta, ezért akár PC-ként is bevethető! Ennek több előnye van, hiszen az irodai programokkal is használható, meg lehet rajta írni egy levelet, szerkeszthetünk képet, csinálhatunk bármit, mint amit az otthoni számítógépen. A Windows alap másik előnye, hogy nem korlátozott a játékkínálat, szó szerint több tíz- vagy százezer játék érhető el rajta. Emellett természetesen multimédiás központként is bevethető, hiszen filmek, videók is megtekinthetőek rajta, és amellett, hogy rendelkezik saját hangszórókkal a fejhallgató kimenet vagy a Bluetooth támogatás révén pedig egyszerűen csatlakoztatható hozzá külső hangeszköz.

Forradalom a szórakoztatásban

Ebből is látszik, hogy Lenovo Legion Go több, mint egy szimpla játékgép, sokkal inkább egy olyan komplex szórakoztató központ, amely akár munkavégzésre is használható. Új utakat jelölt ki a kezelésben, vezérlésben is, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a termékkategóriában egy evolúciós ugrásnak számít. Egyáltalán nem lennénk meglepve, ha az itt alkalmazott egyedi megoldások a jövőben iparági standarddá válnának.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?