Nem kell az embereknek a méregdrága repülő motorkerékpár

Pár éve még a világon elsőként repülő motorkerékpárt mutattak be, most csődöt jelentett a japán A.L.I. Technologies. 

Az A.L.I. Technologies nagy médiafelhajtás közepette mutatta be a világ első repülő motorbiciklijét, az  XTurismót, ami külsőre leginkább úgy néz ki, mintha a Star Wars-filmekből lépett volna elő. Az úgynevezett hoverbike a fejlesztők szerint akár 100 km/h-val is képes repülni, és egyetlen töltéssel elvileg 40 percig tud a levegőben maradni. Mindezt persze nem ingyen adta a gyártó: 2021-ben nagyjából 300 millió forintnak megfelelő jent kértek el érte.


Bár a cég pályája üstökösként ívelt fel, végül meteorként fejeződött be a története, az A.L.I. Technologies ugyanis nemrégiben csődöt jelentett. A jelentések szerint a startup éves nettó vesztesége körülbelül 13 millió volt; ez közel háromszorosa a 2022-es bevételének. A vállalat pénzügyi bukásának elsődleges okaként azt jelölte meg, hogy az egyre növekvő kutatási és fejlesztési költségek közepette nem tudta fenntartani a működését. A cég weboldalát a csődbejelentést követően már meg is szüntették.

Tokió a világ legnépesebb urbanizált területe, hozzávetőlegesen 12 millióan lakják, az agglomerációban további 33-36 millió ember él. Világszerte legalább száz olyan projekt létezik, melynek célja, hogy lebegő járművek segítségével tehermentesíteni tudják a nagyvárosok forgalmát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?