Tekerd lejjebb! Halláskárosodás fenyegeti a gémereket

Visszafordíthatatlan halláskárosodás és fülzúgás lehet a „jutalma” annak, aki olyan hangerőn játszik, ami meghaladja a biztonságos határértéket.  

A halláscsökkenésnek különböző okai lehetnek, ám egy új kutatás szerint a gémerek különösen veszélyeztettek a fülük egészségét illetően. Egy új, világszerte több mint 50 ezer ember bevonásával készült tanulmány szerint sok gémer igen gyakran megközelíti, vagy adott esetben meg is haladja a biztonságos határértéket, ami a hangerőt illeti – számolt be a The Guardian.


Az Egészségügyi Világszervezet és a Dél-Karolinai Egyetem kutatói szerint azoknál a játékosoknál, akik rendszeresen nagy hangerőnek teszik ki a fülüket, fennáll a tartós hang okozta halláskárosodás és/vagy fülzúgás veszélye. A kutatás lényegében arra mutat rá, hogy a gémerek közül sokan már eleve nagy hangerőn játszanak.

hallás gamer
Fotó: iStock

A tanulmány a biztonságos zajszintről is tájékoztatást ad. Ezek szerint 83 decibeles hangzásnak hetente maximum 20 órára tehetjük ki a fülünket, 86 decibel esetén azonban már csak heti 10 óra jöhet szóba. Akik még ennél is hangosabban, például 98 decibelen játszanának, azoknak  mindössze heti 38 perc a megengedett.

Viszonyításképp, egy nagy forgalom eléri a 88 decibelt, egy pneumatikus fúró a 91 decibelt, egy élő koncert a 110 decibelt, egy körülbelül 100 méterről felszálló repülőgép pedig 130 decibel környékén mozog. Érdemes megjegyezni, hogy 140 decibel az a zajszint, amely a legtöbb ember számára már fájdalmat okoz, de az alacsonyabb szintek is járhatnak kellemetlen érzéssel, nem utolsósorban pedig, ha rendszeresen vagy hosszú időn keresztül 85 decibel feletti hangoknak tesszük ki a fülünket, annak akár tartós halláskárosodás is lehet a vége.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?