Mi az az ultrarövid vetítési távolságú projektor? Miért jó? Kinek jó?

Az ultra rövid vetítési távolságú (UST – Ultra Short Throw) projektorok forradalmasítják a vetítési technológiát, és számos előnnyel járnak, különösen azok számára, akik egyedi és térkihasználó megoldásokat keresnek otthoni vagy irodai környezetben. Ezeknek az eszközöknek számos előnye van, melyeket érdemes megismerni.

Kisebb helyigény, óriási kép

Az ultra rövid vetítési távolságú projektorokkal meglepően kicsi vetítési távolságokon is nagyon nagy képernyőméreteket lehet elérni. Ennek eredményeként minimalizálják a helyigényt, ideálisak olyan terekben, ahol a hagyományos projektorok nehezen, vagy sehogy sem lennének elhelyezhetők. Bármilyen hihetetlen az ultrarövid vetítési távolságú projektorok nem igényelnek kompromisszumot a képméret tekintetében, hiszen például a Samsung The Premiere LSP9T 4K alig több mint 10 centi távolságból képes egy 100”-os (254 cm-es) átlójú képet a falra vetíteni, ha pedig 24 centire el tudjuk tolni a faltól, akkor már 130”-os, tehát 3,3 méteres képátlót kaphatunk. Ha pedig nem tudjuk pontosan a szoba közepén elhelyezni ezt a készüléket, az sem gond, mert a beépített digitális trapézkorrekció segítségével saját maga beállítja a tökéletes képarányt.


Ultra rövid vetítési távolságú projektor, Samsung The Premiere
Elképesztő képméret nagyon kis távolságból!

Egyszerűbb elhelyezhetőség

Ezek a projektorok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetlenül a vetített kép elé a fal közelébe vagy az asztalra, hifi állványra helyezzék őket, minimalizálva így a kábelek és berendezések rendetlenségét. Ezáltal rugalmasabb elrendezéseket és kialakításokat tesznek lehetővé, mint például egy hagyományos projektorok, amiket legalább a szoba közepén elhelyezett asztalra, vagy mennyezetre rögzített állványra kell helyezni és idáig nemcsak a hálózati kábelt, de a jelforrástól érkező vezetéket is el kell juttatni valahogy. Ez pedig például plafonra telepített projektornál csak külső kábelezéssel (kábelcsatorna), vagy falbontással megoldható.

Kiváló képminőség

Az ultra rövid vetítési távolságú projektorok kiváló képminőséget nyújtanak, függetlenül attól, hogy milyen távolságról vetítenek. A fejlett optikai rendszerek, tükrök és technológiák révén éles, kontrasztos és élethű képekkel rendelkeznek, amelyek fokozzák a nézői élményt. Ezek a készülékek ma már könnyedén támogatják a 4K tartalmakat is, így a lehető legjobb minőségben nézhetjük segítségükkel a kedvenc filmjeinket.

Ultra rövid vetítési távolságú projektor, Samsung The Premiere

Kevésbé zavaró vetítés

A hagyományos projektorok esetében gyakran zavaró lehet a vetítőgép előtti térbe való bejutás, vagy az onnan kijutás. Az ultra rövid vetítési távolságú projektorok rendkívül alacsony vetítési távolságuknak köszönhetően minimalizálják ezt a zavaró tényezőt, így a nézők zavartalanul élvezhetik a tartalmat akkor is, ha valaki épp ki akar menni a szobából a filmezés közben.

Interaktív, okos funkciók

Sok UST projektor okos funkciókkal is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a különböző appok telepítését, streaming platformok (Netflix, Disney+, HBO Max, Youtube) használatát, vagy akár otthoni számítógépünkről, NAS-unkról filmek lejátszását. Mindezt vezeték nélküli hálózat segítségével képesek lehetővé tenni, így ezekhez a projektorokhoz tulajdonképpen csak az áramot kell eljuttatni egy tápkábelen és minden más már működik is további vezetékek nélkül.

Beépített hangsugárzó

A legtöbb UST projektor beépített hangrendszerrel is rendelkezik, így például a Samsung The Premiere LSP9T 4K egy 40 wattos 4,2 csatornás hangrendszert kapott, így, ha nem akarjuk nem is muszáj hangfalakkal és erősítőkkel teletűzdelni a szobát, így is elég hangosan fog dörögni az a film.

Az ultra rövid vetítési távolságú projektorok új dimenziót nyitnak a vetítés világában, és az előnyeik révén könnyedén megtalálják a rajongóikat, legyen szó otthoni moziélményről, interaktív oktatásról vagy kreatív prezentációkról, ezek az eszközök hozzájárulnak a felhasználók innovatív és hatékony technológiai élményéhez. Ezzel nemcsak egy telepített projektor, de akár egy okostévé funkcióit is kiválthatják olyan helyeken, ahol a minél nagyobb képátló a cél és az egyszerű telepíthetőség.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?