Alaposan átformálhatja Hollywoodot a mesterséges intelligencia

Egy új tanulmány szerint a vizuális effektusok és más, filmes utómunkálatok terén dolgozó munkavállalók is veszélyben vannak a mesterséges intelligencia (MI) miatt. 

Veszélyes? Világuralomra tör? Elveszi a munkánkat? Vagy épp ellenkezőleg: megoldja minden bajunkat? Megannyi kérdés, amit napjaink legfontosabb technológiai fejlesztése, a mesterséges intelligencia kapcsán feltettek már. Bár sok mindenre még most sem tudni a választ, arra a kérdésre, hogy az algoritmusok elveszik-e a munkákat, a legtömörebb válasz az, hogy igen. Bizonyos munkákat ugyanis szinte biztosan be fog darálni a technológia; egy új tanulmány szerint többek közt a hollywoodi álomgyár is változásoknak néz elébe.


A felmérés alkalmával 300, a szórakoztatóiparban dolgozó vezetőt kérdeztek meg, és az eredmények szerint a válaszadók mintegy háromnegyede erősítette meg, hogy az MI miatt munkahelyeket szüntettek meg – írja a Hollywood Reporter. A tanulmány szerint a válaszadók mintegy harmada véli úgy, hogy a szórakoztatóipari munkahelyek több mint 20 százaléka, nagyjából 118 500 állás szűnik majd meg 2026-ra.

A megkérdezettek nagyjából egyharmada azt jósolta, hogy az MI három éven belül ki fogja szorítani a hangszerkesztőket, a3D-modellezőket, az utószinkron-hangmérnököket, valamint az audio- és videotechnikusokat. Egynegyedük szerint a hangtervezőket, a zeneszerzőket és a grafikusokat is negatívan fogja érinteni a mesterséges intelligencia hatása.

mesterséges intelligencia hollywood
Fotó: PIxabay

A tavalyi év legégetőbb filmes témáit kétségkívül a hollywoodi sztrájkok szolgáltatták, amelyeknek egyik legsarkalatosabb pontja pont a mesterséges intelligencia használatának szabályozása volt. A hosszúra nyúlt sztrájkok végül megegyezéssel értek véget, amely során kimondták, hogy az algoritmusok által generált történeteket nem tekintik irodalmi értékű anyagnak, vagyis a forgatókönyvíróknak továbbra is megmarad a szerzői joguk, a filmstúdióknak pedig beleegyezésre lesz szükségük, ha egy színészt gépi úton akarnak helyettesíteni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?