Kiemelt veszélyben lehetnek a szinglik Valentin-napon

Újra rivaldafényben lehetnek a romantikus csalások, azaz amikor valaki párkeresési szándékával visszaélve, csalás áldozatává válik. A Valentin-nap egy kiemelt időszak lehet a csalók számára, hiszen ilyenkor még inkább társaságra és párkapcsolatra vágyhatnak az egyedülállók. 

A Valentin-nap, azaz a Bálint-nap ünneplése hazánkban csak a rendszerváltást követően, az 1990-es évektől kezdett igazán népszerűvé válni, azonban manapság már a legtöbb pár valamilyen formában nálunk is megemlékezik róla. Az egyedülállók viszont sokszor a legkülönbfélébb módon vélekednek a jeles dátumról. „Valentin-nap környékén sokan még aktívabban keresik párjukat. Ebből adódóan azok a csalók, akik kifejezetten a szinglikre utaznak, azok számára kiemelt időszakká válhat február 14-e és környéke. Fontos, hogy romantikus csalások nem csak ilyenkor lehetnek, de a potenciális áldozatok ekkor még inkább hajlamosak lehetnek csalók áldozatává válni” – hívta fel a figyelmet Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, hozzátéve, hogy nagy a potenciális hazai célpiaca a romantikus csalóknak, hiszen több mint 2 millió szingli van jelenleg Magyarországon.


A csalók gyakran a különböző közösségimédia-felületeken és a társkereső oldalakon egyaránt felbukkanhatnak. Természetesen minden esetben álprofil mögé bújva, megannyiszor hamis fotót, nevet és egyéb adatokat megadva. Közösségimédia-felületből és társkereső oldalból pedig már jócskán van az interneten, ezeknek az oldalaknak a havi látogatóinak száma pedig nem egyszer a milliós nagyságrendet is elérheti Magyarországon.

valentin nap csalók
Fotó: Pixabay

„A sok felület és ezek jelentős látogatottsága remek felületet biztosíthat a csalóknak, akik naponta együttesen 100 millió forintos károkozásra is képesek. Minden esetben érdemes a kiszemelt fotóját és a különböző, illetőről fellelhető adatait is ellenőrizni. Erre első körben alkalmas lehet akár egy általános online kereső is. Ha például több helyen is felbukkan ugyanaz a fénykép különböző névvel, az már erős intő jel lehet. Azonban arról sem szabad megfelejtkezni, hogy a mesterséges intelligencia e téren is egyre inkább teret nyerhet, így számos álfotó is generálódhat a technológia által, amelyet a csalók is előszeretettel használhatnak” – mondta Doór Zalán magánnyomozó, hozzátéve, hogy így az utóbbi esetben hiába hamis a fotó, az egyből mégsem feltétlenül tűnik fel.

Az X-Rock Magánnyomozó Iroda már rendelkezik olyan informatikai eszközökkel, amelyek segítségével akár a mesterséges intelligencia által generált fotók valódisága is vizsgálható. Ez azért is jelentős, mert a felvételek valódisága már élő videóhívással sem feltétlenül ellenőrizhető. Léteznek ugyanis olyan programok, amelyek úgynevezett filterek alkalmazásával akár már élő hívások közben is megváltoztathatják a vonalban lévők képét és hangját is. Ezért már élő videóhívások során sem feltétlenül derül ki, hogy ki is van a vonal másik végén valójában. Mindemellett a kiszemeltünk különböző közösségimédia-felületeit is érdemes alaposan górcső alá venni, hiszen a posztok tartalma és mennyisége szintén sokat elárulhat.

„Ha például nincs sok ismerőse az illetőnek vagy nem találunk régi posztokat, ezek arra utalhatnak, hogy viszonylag új a profil és nagy valószínűséggel hamis annak tartalma” – emelte ki Doór Zalán magánnyomozó.

Az esetben, ha a profil mögötti személy mégis igazinak tűnik, még akkor is érdemes vigyázni. Amennyiben idegenekkel kerülünk kapcsolatba, minden esetben fontos az óvatosság. Nem szabad arról semmi esetben sem megfelejtkezni, hogy az illető számunkra még ha már ismerősnek is tűnik, valójában még akkor sem az! Ez alól akkor se tegyünk kivételt, ha a szimpátia megvan, illetve esetleges további érzelmek is már kialakulóban lennének! Pénzt vagy egyéb értéket pedig semmilyen körülmények között ne utaljon, vagy juttasson el bármilyen formában az illető részére!

Az emberek sajnos nem tévedhetetlenek, így olykor hibáznak is. Amennyiben csalás áldozatává válunk vagy annak esélyét érezzük, mielőbb cselekedjünk! Az első lépés lehet ilyenkor, hogy szakítsunk meg minden kapcsolatot a potenciális csalóval. Fontos azonban, hogy ez nem azonos azzal, hogy töröljük az eddigi kommunikációnkat. Sőt, amit csak lehet dokumentáljunk, azaz például mentsük beszélgetéseinket.

„Ezzel párhuzamosan mielőbb értesítsük a hatóságokat és átutalás vagy banki adat megadása esetén azt a pénzintézetet is, ahol a bankszámlát vezetjük. Emellett a platformot is érdemes rövid időn belül tájékoztatni, hiszen lehet az adott profilra több bejelentés is, amely a leleplezést elősegítheti. Mindemellett amennyiben jelentős a kár és fontos a mielőbbi kárrendezés, érdemes lehet külsős segítséget is igénybe venni, hiszen az állami szervek napjainkban sajnos igen leterheltek az ilyen jellegű ügyekkel, kapacitásuk pedig véges. Ez jogi, azaz ügyvédi segítséget, valamint nyomozói munkára is kiterjedő komplex szolgáltatást is takarhat” – mondta Doór Zalán.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?