Magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia értékelheti ki az EKG-kat a mentőkben

A gyorsabb és pontosabb betegellátás érdekében hamarosan a mesterséges intelligencia is segíti az orvosok munkáját az transztelefonikus EKG (TTEKG) felvételek kiértékelésében. 

A mentőautókban évek óta használják az TTEKG készülékeket kardiológiai esetek ellátásakor. Ezek a kis mobil készülékek a beteg szívműködéséről készített felvételeket egy kardiológiai központba továbbítják, így azonnal a legmagasabban képzett szakemberek döntenek a gyógyszeres ellátásról, illetve a megfelelő kórházba szállításról – érkezzen az ország bármely távoli pontjáról a riasztás. Ezzel jelentősen rövidült az infarktusos betegek ellátási ideje és nagymértékben nőttek a túlélési esélyeik is. Bizonyított, hogy több mint 50 százalékkal csökkent a halálozások száma azokban az esetekben, ahol a mentősök és az orvosok a transztelefonikus EKG-t és a mögötte álló betegirányítási-konzultációs rendszert használták szívinfarktus gyanú esetén.


A közfinanszírozott (NEAK) feladatellátásban működő TTEKG (transztelefonikus EKG) rendszer évek óta segíti a mentők munkáját Magyarországon, illetve a háziorvosi, gyermekorvosi és bizonyos helyeken a sportorvosi ellátást is. Mára az ország összes mentőautóját felszerelték már ezekkel a mobil EKG készülékekkel.

ekg mesterséges intelligencia mentő
Fotó: IMS

Az üzemeltető cég (IMS) most olyan mesterséges intelligencia szoftvert fejleszt, amellyel a legritkább és legsúlyosabb szívbetegségek EKG eltérései is könnyebben felismerhetőek lesznek. „Így a mentőorvos és a munkáját távolból segítő kardiológus még gyorsabb és pontosabb döntést tud hozni a legsürgősebb esetekben is, ezzel pedig még több életet lehet megmenteni!” – hangsúlyozza Dávid Ilana, az IMS tulajdonosa, aki közel 35 éve építette ki a TTEKG rendszerét Magyarországon és azóta is folyamatosan fejleszti a TTEKG technológiát.

Az új mesterséges intelligencia fejlesztés az eddigi eredményeket tovább javíthatja. A fejlesztést végző cég már régebb óta segíti a mentők munkáját különböző matematikai alapú számítások és tervezések elvégzésével. Az IMS megbízásából most több mint 70.000 TTEKG felvételt és a hozzájuk kötődő diagnózisokat elemzik a számítógépek, így egészen biztosan ezek a szoftverek lesznek a legtöbb EKG görbét látott „mesterséges szakértők” az országban. A rendszer fél másodperc alatt fog elemezni egy új EKG görbét, és előzetes véleményt biztosítani az orvosoknak, így megkönnyítve a kardiológus szakmai döntését.

Az IMS azt reméli, a mesterséges intelligencia bevonásával gyorsabb és gazdaságosabb lesz a sürgős betegek ellátása az egész országban. Várhatóan a rendszer elindulása után a mentősöknél használt TTEKG-k mellett, a háziorvosoknál és a pácienseknél kihelyezett készülékekre is kiterjesztik a fejlesztést.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?