NASA: van valakinek egy jó kis holdjárója?

A NASA egyik követelménye, hogy a holdjáró önvezető módon is tudjon közlekedni a Holdon. 

A NASA az Intuitive Machines, a Lunar Outpost és a Venturi Astrolab cégeket választotta ki az Artemis küldetéséhez elengedhetetlen holdjáró (Lunar Terrain Vehicle, LTV) kifejlesztésére. A három vállalat közt dől el, hogy melyik nyeri a 13 évre vonatkozó projektet, és a vele járó 4,6 milliárd dolláros feladatmegrendelést. A trió a Hold déli sarkvidékének felfedezésében az űrhajósokat segítő holdi terepjáró (Lunar Terrain Vehicle, LTV) csapatuk elképzeléseit fogja továbbfejleszteni. Úgy vélik, hogy a területen fagyott víz található, így a NASA számára ésszerű lenne ott bázistábort létesíteni.


NASA
Az Intuitive Machines koncepciója – kép: Intuitive Machines

Mindhármuknak olyan járműveket kell tervezniük, amelyek két űrhajós befogadására alkalmasak, és képesek kezelni a terület szélsőséges körülményeit. A járműveknek robotikus, távműködtetési képességekkel is rendelkezniük kell, hogy a NASA akkor is folytatni tudja a teszteket és a kutatásokat, amikor az űrhajósok már nem tartózkodnak a Holdon. A következő lépés „egy megvalósíthatósági feladatmegbízás, amely egy egyéves speciális tanulmányt jelent, hogy az előzetes tervezési projektfázison keresztül olyan rendszert fejlesszenek ki, amely megfelel a NASA követelményeinek”. Ezután az Űrügynökség ajánlatot kér egy demonstrációs küldetésre, hogy folytassák a fejlesztést, eljuttassák az LTV-jüket a Hold felszínére, majd az Artemis V küldetés előtt validálják a teljesítményt és a biztonságot.

NASA
A Lunar Outpost koncepciója

„Az LTV-vel olyan helyekre fogunk eljutni, ahová egyébként gyalogosan talán nem tudnánk, növelve ezzel az új tudományos felfedezésekre való képességünket” – mondta Jacob Bleacher, a NASA washingtoni központjában működő Exploration Systems Development Mission Directorate vezető kutatója. Az Intuitive Machines nemrégiben került a címlapokra, miután az első magán űrkutatási vállalat lett, amely űrhajót landoltatott a Holdon. Ez volt egyben az első amerikai holdraszálló, amely több mint 50 év óta elérte a Hold felszínét, bár az is igaz, hogy nem sikerült talpon maradnia.

NASA
A Venturi Astrolab koncepciója – kép: Venturi Astrolab

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?