1900-ban készült először videó egy teljes napfogyatkozásról

Hétfőn teljes napfogyatkozás lesz az Egyesült Államokban, ahol várhatóan több millió turista követi majd élőben a látványos égi jelenséget. 

Nálunk legutóbb 1999-ben volt teljes napfogyatkozás, ami a Balaton-part – Szeged sávban volt látható. A jelenség nem túl gyakori idehaza: 1842-ben volt az előző, legközelebb pedig 2081-ben lesz. Az USA-ban, Mexikóban és Kanadában azonban idén is lesz teljes napfogyatkozás, ami a NASA közlése szerint hosszabb lesz a legutóbbinál (ami 2017-ben volt), egyes térségekben ugyanis akár 4 perc 28 másodpercig is eltarthat majd. Az amerikai űrhivatal szerint április 8-án az Egyesült Államok lakosságának 99 százaléka láthatja majd a részleges vagy teljes napfogyatkozást onnan, ahol él.


Holnap tehát nagy valószínűséggel tele lesz az internet a napfogyatkozásról készült látványosabbnál látványosabb felvételekkel, többek közt a NASA is élőben foglalkozik majd az eseménnyel. Az első sikeres teljes napfogyatkozást ábrázoló fényképfelvételt még 1851-ben Königsbergben készítette egy helyi fényképész, az első videóra pedig 1900-ig kellett várni. A történelmi felvételt Nevil Maskelyne brit amatőr csillagásznak köszönhetjük, aki egy saját maga által készített teleszkóp és egy filmfelvevő segítségével örökítette meg a különleges eseményt.

Az alábbi videót a Királyi Asztronómiai Társaság szakértői restaurálták 2019-ben, aminek köszönhetően most mi is megcsodálhatjuk 4K-ban, amit Maskelyne 1900. május 28-án lencsevégre kapott.

A napfogyatkozás olyan égi jelenség, amely során a megfigyelő számára a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. És amint azt Petőfi Sándor példája is mutatja (leghíresebb költőnk bal szemére már sosem látott tisztán, miután az 1842-es napfogyatkozásról belenézett a Napba) a teljes napfogyatkozás messze nem veszélytelen jelenség: olyan erős sugárzás érheti ilyenkor a szemet, ami miatt akár több millió érzékelősejt, receptor is elpusztulthat, súlyosan károsítva ezzel a látást.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?