Az égvilágon semmit nem jelent a Wi-Fi szó

Első ránézésre a Wi-Fi szó rövidítésnek, mozaikszónak tűnhet, de szó sincs semmi ilyenről. 

A Wi-Fi egy vezeték nélküli kommunikációs technológia, amelynek segítségével vezeték nélkül csatlakoztathatjuk számítógépünket, mobilunkat, laptopunkat a világhálóhoz. Bár nap mint nap használjuk, a többség valószínűleg arra tippelne, hogy a Wi-Fi a wireless fidelity (magyarul vezeték nélküli hűség) rövidítése, ez azonban nagyon messze áll az igazságtól.


A Wi-Fi szó röviden, tömören fogalmazva ugyanis semmit nem jelent. A vezeték nélküli szabványért felelős szövetség, a Wi-Fi Alliance alapító tagja, Phil Belanger még 2005-ben árulta el, hogy a Wi-Finek tulajdonképpen semmiféle jelentéstartalma nincsen.

Szükségünk volt valamire, ami jobban hangzik, mint az IEEE 802.11b Direct Sequence elnevezés” – magyarázta Belanger, hozzátéve, hogy a marketingesek tíz különféle ötlettel álltak elő, de végül a Wi-Fire esett a választásuk, mivel hasonlít a Hi-Fire, ami egyszer már bejött.

A társalapító elárulta, hogy az ok, amiért sokan a wireless fidelity jelentést vélik felfedezni a Wi-Fi szó mögött, oda vezethető vissza, hogy a szövetségnél többen is úgy gondolták, nincs rendben, hogy egy ilyen horderejű technológiának semmit se jelentsen a neve. Végül kompromisszumként a név mellé odabiggyesztették a The Standard for Wireless Fidelity sort, amit látva a többség – egyébként teljesen érthető módon – azt gondolta, hogy a Wi-Fi a Wireless Fidelity rövidítése.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?