Szeptemberben érkezik Magyarországra a Huawei 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszere

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően – számolt be a cég közleményében. 

Az előrejelzések szerint a következő években az energiatárolási piacon robbanásszerű növekedés várható: 2024 és 2031 között a piac évente körülbelül kilenc százalékkal fog bővülni, ennek eredményeként a tavalyi 256 milliárd dolláros értékről 2031-re várhatóan meghaladja majd az 506,5 milliárd dollárt.


Magyarországon jelenleg összesen körülbelül 30 MW-nyi ipari akkumulátoros energiatároló működik, ez azonban a Huawei várakozása szerint jelentős mértékben növekedni fog a következő években, különösen a naperőművek terjedésével és a hálózatba kapcsolásuk korlátainak enyhülésével. Ezen felül a lakossági fogyasztóknál, valamint a kisvállalkozásoknál is számítani lehet az akkumulátoros energiatároló rendszerek terjedésére, amelyet az állam is ösztönöz.

A napenergiánál az az ideális, ha a fogyasztók azonnal felhasználják a napelemek által termelt energiát. Ebben nagy segítséget nyújtanak az okos rendszerek, amelyek úgy szabályozzák az arra alkalmas eszközöket, hogy akkor fogyasszanak áramot, amikor süt a nap. Azonban erre nem minden készülék alkalmas, valamint napsütés idején a napelemek jellemzően több energiát termelnek, mint amennyit azonnal fel tud használni a fogyasztó. Így a felesleget helyben kell eltárolni vagy be kell tápláni a hálózatba, ha pedig egyiket sem tudják, akkor elvész a többlet, mert a visszwattvédelemmel ellátott inverter már fel sem veszi a napelemekből.

energiatároló huawei
Fotó: Peakpx

Magyarországon a lakossági átlagfogyasztás a rezsicsökkentésben meghatározottak szerint napi 7 kWh, azaz elméletileg egy napelemes rendszer és egy hozzá kapcsolt 7 kWh-os energiatároló a teljes fogyasztást fedezni tudná, ha napközben végig süt a nap.

A Huawei Technologies legújabb, „Smart String” technológiával ellátott energiatároló rendszere három különböző tárolókapacitással érhető el: 6,9 kWh, 13,8 kWh és 20,7 kWh, így a fogyasztók energiaigényeiknek megfelelően választhatnak méretet. A korábbi rendszernél 40 százalékkal nagyobb teljesítményű energiatárolóra a gyártó akár 15 éves garanciát kínál, csökkentve a karbantartási költségeket, és egyúttal növelve a felhasználói kényelmet. A rendszer moduljait önállóan lehet kezelni, így minden akkumulátormodul gyorsan feltölthető és kisüthető 3,5 kW teljesítménnyel.

A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?