Olyan drága a marsi minták hazaszállítása, hogy még a NASA sem engedheti meg magának

A NASA új módszert keres a Mars felszínéről származó minták Földre hozatalához. 

Az amerikai űrügynökség Perseverance nevű rovere már számtalan sikeres mintavételen van túl a vörös bolygón, a kérdés már csak az, hogyan jutnak el a megszerzett minták a Földre. A tervek szerint a szerkezet által gyűjtött kőzeteket a NASA és az Európai Űrügynökség közösen, egy összehangolt program keretében szállítaná el a Földre, hogy a bolygón vett mintákat élőben is meg lehessen vizsgálni. Ennek kivitelezése azonban jelen állás szerint egészen elképesztő összegeket emésztene fel, ráadásul csak jó sokára valósulhatna meg.


Bill Nelson, a NASA vezetője hétfőn egy konferencián azt mondta,  hogy az ügynökség jelenlegi terve, hogy a Perseverance marsjáró által gyűjtött mintákat elhozza, akár 11 milliárd dollárba is kerülhet, és valószínűleg csak a 2040-es években valósulhatna meg.

Elfogadhatatlan, hogy addig várjunk. A 2040-es években már űrhajósok fognak leszállni a Mars felszínére” – mondta Nelson.

A NASA jelenlegi terve tehát az, hogy a marsi kőzet- és regolitmintákat még a 2030-as években elhozhassák a Földre, a költségek tekintetében pedig szeretnének 7 milliárd dollár alatt maradni. Az űrhivatal ezért most ötletek vár az űrközpontoktól, többek közt a Jet Propulsion Laboratorytól egy gyorsabb, olcsóbb marsi küldetést illetően. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgató pedig már be is jelentkezett a feladatra, azt ígérve, hogy Starship űrhajójával öt éven belül „komoly” szállítmányt tudna elszállítani a vörös bolygóról.

Az űrügynökség eredetileg egyébként úgy becsülte, hogy a marsi minták elhozására 2027-ben vagy 2028-ban kerülhet sor, de viszonylag hamar kiderült, hogy irreális határidőt tűztek ki maguk elé.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?