Egy kutatás szerint az óceánok hullámai rosszabbak, mint az életterünk ipari szennyezői

Vélhetően senki nem gondolta volna, hogy az óceánok partnak csapódó hullámai olyan mértékben szennyezik a környezetet, amire nem nagyon vannak szavak. 

Egy tanulmány az óceánok partjainak csapódó hullámok szétpattanó buborékaiból felszabaduló PFAS szintjét mérte, és megállapította, hogy a tengeri pára szintje több százezerszer magasabb, mint a vízben lévő szint. A PFAS (perfluor és polifluor tartalmú alkil anyagok) az ember által előszeretettel alkalmazott vegyi anyagok csoportja, amelyek idővel az emberi szervezetben és a környezetben is felgyülemlenek. 15 000 vegyi anyagból álló osztály, amelyet több tucatnyi iparágban használnak arra, hogy a termékeket vízzel, foltokkal és hővel szemben ellenállóvá tegyék. Bár a vegyületek rendkívül hatékonyak az iparban, rákos megbetegedésekkel, vesebetegségekkel, születési rendellenességekkel, csökkent immunitással, májproblémákkal és egy sor más súlyos betegséggel is összefüggésbe hozhatók.


Ian Cousins, a Stockholmi Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint a szennyezett permet valószínűleg hatással van a talajvízre, a felszíni vizekre, a növényzetre és a mezőgazdasági termékekre a PFAS ipari forrásaitól távol eső partok közelében is. Ezek úgynevezett „örökké vegyi anyagok”, mert természetes úton nem bomlanak le, és a környezetbe kerülve rendkívül mobilisak, így folyamatosan mozognak a talajban, a vízben és a levegőben. A PFAS-okat a világ minden pontján kimutatták, az antarktiszi pingvintojásoktól az északi-sarkvidéki jegesmedvékig. A stockholmi kutatók néhány évvel ezelőtt megállapították, hogy az óceáni hullámok összecsapódásából felszabaduló PFAS-ok a partok környékén a levegőbe kerülnek, majd több ezer kilométert utazhatnak a légkörben, mielőtt a talajra.

óceánok
Kép: Bainbridge Island Chamber of of Commerce

Az új kutatás a hullámok összecsapódása során a tengerpermet PFAS szintjét vizsgálta az Egyesült Királyságban található Southampton és Chile között vett óceáni minták vizsgálatával. A vegyi anyagok szintje általában véve magasabb volt az északi féltekén, mivel az iparosodottabb, és az Egyenlítőn túl nem sok víz keveredik, mondta Cousins. Nem világos, hogy az eredmények mit jelentenek az emberi expozícióra nézve. A PFAS-ok belélegzése problémát jelent, de az, hogy a vegyi anyagokból mennyit lélegezünk be, és a hullámoktól távolabb mennyi belőlük a levegő koncentrációja, még nem ismert.

Cousin szerint korábbi, nem lektorált kutatások összefüggést találtak a növényzeti minták magasabb PFAS-szintje és az óceán közelsége között, és a csoportja hasonló vizsgálatot végez. Elmondta, hogy az eredmények azt mutatják, a vegyi anyagok erős felületaktív anyagok, amelyek a víz felszínén koncentrálódnak, ami segít megmagyarázni, hogy miért kerülnek az óceánból a levegőbe és a légkörbe. „Azt hittük, hogy a PFAS-ok az óceánba kerülnek és eltűnnek, de körbe-körbe járnak és visszatérnek a szárazföldre, és ez még hosszú ideig folytatódhat a jövőben is” – fogalmazott a kutató.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?