Több mint 40 éves a világ első számítógépes vírusa

A világ első számítógépes vírusát egy 15 éves amerikai srác hozta létre azzal a nemes céllal, hogy megtréfálja a haverjait. 

Napjainkban igen komoly veszélyt jelentenek a különféle számítógépes kártevők, melyek segítségével a csalók érzékeny adatokat csalhatnak ki az áldozataikból, hogy azokat később a saját hasznukra fordíthassák. Nos, 1982-ben még szó sem volt semmiféle csalásról, az első ismert, személyi számítógépeket fertőző vírus ugyanis nem az adatainkra pályázott, csupán a megviccelés volt a célja.


Az Elk Clonert – ami a szakértők szerint az első bootszektorvírus volt – egy programozói vénával megáldott tinédzser, Rich Skrenta hozta létre 42 évvel ezelőtt. A kártevő flopilemezeken keresztül terjesztette magát az Apple II gépek között, bajt azonban nem okozott: az Elk Cloner semmi mást nem csinált, mint megjelenített egy verset a számítógép képernyőjén, amelyben a felhasználó tudtára adta, hogy ő egy személyiséggel rendelkező program, ami úgy ragaszkodik hozzá, mint egy ragasztó.

világ első számítógépes vírusa

A világ első számítógépes vírusának „feltalálója” 25 évvel később úgy nyilatkozott, hogy az Elk Cloner „csak egy hülye kis csínytevés” volt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?