Sharp FQ5 tv teszt: Megéri megvenni ezt a QLED tévét?

Magyarországon is elérhető a Sharp FQ5 QLED televíziója. Megnéztük, hogy mit tud, milyen a képe, milyen a hangja, milyen a kezelése. Teszt!

Sharp FQ5
Sharp FQ5

A Sharp manapság leginkább az alsó- és közép kategóriában van jelen tévéivel. Ez utóbbi csoportot erősíti a Sharp FQ5 nevű készülék is, amely nemrégiben Magyarországra is megérkezett. Megnéztük, hogy mire képes, van-e esélye a gyilkos versenyben.

Egyedi külső

Manapság a legtöbb tévé pont ugyanúgy néz ki, de itt a dizájnerek csavartak egyet a dolgon, és kissé különlegessé tették ezt a terméket. A hangszórókat nem dugták el, hanem a képernyő alá építették őket, a nézők felé fordítva. Ennek köszönhetően az összhatás olyan, mintha egy hangprojektor lenne a televízióba építve, aminek köszönhetően eléggé kilóg a tömegből.


Sharp FQ5
Sharp FQ5

A talpa sem szokványos, szerencsére nem a mostanában nagyon divatos két darab, szélre épített tappancsra bízták azt, hogy tartsa a kijelzőt. Maga a készülékház rém vékony, a kávák nagyon keskenyek, és kikapcsolt állapotban nem is lehet őket észrevenni. A képernyő a mai trendeknek megfelelően természetesen akár a falra is felakasztható.

Sharp 55FQ5EG
Sharp 55FQ5EG

A csatlakozókínálat megfelelő (2 HDMI 2.1, 2 HDMI 2.0, 2 USB 2.0, kompozit, fejhallgató, optikai digitális audió, LAN, CI+ kártyaolvasó), emellett rendelkezik beépített WiFi-vel, azaz vezeték nélkül csatlakozatatható az internetre vagy helyi hálózatra. Támogatja a Bluetooth 5.0 használatát is. Ezen keresztül pedig kábelek nélkül csatlakoztathatóak hozzá vezérlőeszközök vagy külső hangcuccok.

Korrekt képminőség

A tévébe egy 4K felbontású, kvantumpontokkal megspékelt, azaz QLED VA LED LCD kijelzőt építettek. A részletesség tehát kíváló, és a tapasztalataink szerint a színek kifejezetten szépek, ragyogóak. E téren egyértelműen a jobbak közé tartozik, és a nagy rivális kínai tévéket (TCL, Hisense) magasan felülmúlja, de a jobb (és drágább) OLED készülékkel azért nem veheti fel a versenyt. A tesztelés során arra jutottunk, hogy megfelelő beállítások mellett a színpontosság is megfelelő.

Sharp 65FQ5EG
Sharp QLED TV

Kontraszt, fényerő

A termék szavatolja az úgynevezett nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, és a fényerő elég nagy ahhoz, hogy az úgynevezett HDR-hatást lehessen érzékelni. Tehát a világosabb tartalmak tényleg látványosan fényesebbek, ami mondjuk egy tüzet, a lámpa fényét kiemeli, és így a végeredmény valósághűbb.

Sharp 65FQ5EG
Sharp 65FQ5EG

A vizsgálataink alapján a fényerősség 510 nit, ami ma közepes eredménynek számít. A kontrasztosság teljesen rendben van, az átlagosnál valamivel jobb (6510:1 valós kontrasztot mértünk), de természetesen az OLED televízióknak e téren sem veheti fel a versenyt. A homogenitás megfelelő, a használat közben az idegesítő felhősödés jelenségtől nem kell tartani.

Mozgásmegjelenítés & gaming

A mozgások visszaadása és a játékosoknak szánt funkciók terén ez a készülék abszolút elit kategóriás. Semmilyen durva anomáliába nem futottunk bele, csak egyes online videóknál vagy a katasztrofális, satnya SD tv adásoknál érzékelhető némi akadozás. De erre is gondoltak a mérnökök, hiszen a készülék megkapta a Sharp mozgásjavító eljárását, amely az igazi képkockák közé olyankokat illeszt be, amiket a processzor számol ki. Ennek köszönhetően pedig a néző folyamatosabbnak érzékeli a látványt.

Sharp 65FQ5EG
Sharp 65FQ5EG

A maximális képfrissítési frekvencia 144 Hz, ezzel pedig e téren a világ legjobb tévéi közé tartozik. Ez a játékosoknak lehet fontos infó, épp úgy, mint az, hogy a FreeSync technológia is támogatott, a bemeneti késleltetés pedig a méréseink alapján igen alacsony, csupán 9,9 ms. Szóval a tv játékra gond nélkül alkalmas, akár egy csúcs konzolt (PS5, Xbox Series X) vagy gamer PC-t is rá lehet dugni.

Hangminőség

A hangminőségért a Harman Kardon által fejlesztett integrált audio rendszer felel. Ez két darab, egyenként 15 wattos, középutas, sokoldalú hangszóróból áll, amelyeket nem dugtak el, hanem direkt a nézők irányába fordítottak. Ennek köszönhetően a modell lényegesen jobban szól, mint a tradicionális felépítésű, rejtett hangsugárzókat használó vetélytársai.

Sharp TV hang
Sharp TV Harman Kardon

A megszólalás azért így sem tökéletes, hiszen a basszusokból lehetne több, és a sztereó megteremtésével is akadnak problémák. A tisztaság sem hibátlan, hiszen azért olykor megfigyelhető a finom részletek eltűnése, elmosása. Viszont az is tény, hogy durva, zavaró hibákba nem futottunk bele.

Google okostévé

A Sharp nem fejlesztett saját smart platformot, hanem a Google-féle megoldást használja. Ez a Google TV, amellyel régen sok probléma volt, de mára ezeket nagyrészt kijavították. Tehát már nincsenek stabilitási gondok, nem fagy, nem áll le magától. Természetesen tud magyarul, a kezelőfelület a színes ábráknak köszönhetően látványos, bár nem túl felhasználóbarát, hiszen sokat kell lapozgatni, scrollozgatni.

Sharp TV google tv

A Google TV nagy előnye, hogy irgalmatlan mennyiségű alkalmazás letöltését, futtatását teszi lehetővé. Több, mint 10 000 applikáció közül lehet válogatni, amelyek között természetesen megtalálhatóak az onlines videós, filmes steraming appok. A kínálat gyakorlat teljes körű, nincsenek olyan hiányzók, mint amelyek például a Hisense tévéknél olyan nagy problémákat okoznak.

Ár

A Sharp FQ5 tudásában és árában is a középszintet képviseli. Különösen jó ár/érték arányúnak azért nem neveznénk.

 • Sharp FQ5 75″ (Sharp 75FQ5EG): ~470 000 forint
 • Sharp FQ5 65″ (Sharp 65FQ5EG): ~315 000 forint
 • Sharp FQ5 55″ (Sharp 55FQ5EG): ~260 000 forint
 • Sharp FQ5 50″ (Sharp 50FQ5EG): ~245 000 forint

Kinek ajánljuk – Sharp FQ5

– Középkategóriás tévét keres
– Játékra használná a tévéjét
– Fontos a hatalmas alkalmazáskínálat
– Online streaming tartalmakat nézne
– Nem akar OLED tévét

Kinek nem ajánljuk – Sharp FQ5

– Olcsó, belépő szintű tévét akar
– Fontos a kiemelkedően nagy fényerő
– Lényeges a tökéletes fekete és a végtelen kontraszt

Még több információ a Sharp FQ5 tévéről a hivatalos weboldalon

TCL C745 TV
TCL C745 TV
 • Dizájn
  (4.5)
 • Képminőség
  (3.5)
 • Hang
  (4)
 • Okostévé/kezelés
  (3)
 • Ár/érték arány
  (4)
3.8

Összegzés

A Sharp FQ5 egy remek középkategóriás tv, aminek gyenge pontja gyakorlatilag nincs. A játékos tulajdonságai pedig kiemelkedőek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?