Pénzzé tehette felhasználói HIV-státuszát egy meleg társkereső app

Csoportos per zajlik a Grindr ellen, a vádak szerint a társkereső erősen magánjellegű információkat adott ki a felhasználók beleegyezése nélkül. 

Egy ügyvédi iroda a minap arról számolt be, hogy több száz felhasználó perelte be a Grindr-t, miután az alkalmazás mögött álló cég engedély nélkül adhatott ki privát információkat a felhasználókkal kapcsolatban. Az ügyvédi iroda szerint a társkereső többek közt olyan privát adatokat adhatott el harmadik félnek, mint a HIV-státusz, és azt is, hogy a felhasználó mikor csináltatott utoljára HIV-tesztet. A vádak szerint a cég még 2018 és 2020 között élhetett vissza ilyen módon az érintettek adataival.


A Grindr soha nem adta ki a felhasználók által jelentett egészségügyi adatokat kereskedelmi célokból kifolyólag, és soha nem tette ezeket az információkat pénzzé” – mondta a társkereső szóvivője.

2021-ben a norvég hatóságok szabtak ki pénzbüntetést a népszerű meleg társkeresőre. Az ország adatvédelmi hatósága szerint a Grindr megsértette a GDPR-szabályokat, amikor megosztotta a felhasználók GPS-helyzetét, különféle profiladataikat, valamint azt, hogy fent vannak az érintett társkeresőn, amellyel gyakorlatilag felfedték a szexuális irányultságukat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?