A szenátus is leokézta a TikTok betiltását lehetővé tevő törvényt

Most már gyakorlatilag borítékolható, hogy életbe lép az a törvény, amely végső soron lehetővé teszi, hogy kisöpörjék a TikTokot az amerikai alkalmazásboltokból. 

A szenátus 79:18 szavazattal jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely előírja a TikTokot birtokló ByteDance számára, hogy eladja az Egyesült Államokban működő leányvállalatát, amely az amerikai felhasználók adatait kezeli, ellenkező esetben az alkalmazást ki fogják tiltani az USA-ból – írja a BBC. Az átdolgozott változatot szombaton fogadta el a szenátus: ennek értelmében a törvény hatályba lépése után a TikToknak nem 6, hanem 12 hónapja lesz az amerikai leányvállalat értékesítésére.


A törvényjavaslatot egyébként még márciusban terjesztették elő, majd áprilisban kétpárti támogatással fogadta el az amerikai képviselőház. Bár messze nem ez az első próbálkozás a TikTok amerikai betiltására, miután Biden is bejelentette, hogy hajlandó aláírni az intézkedést, mondhatni zöld utat kapott a kínai közösségi oldal kipaterolása az országból.

Az USA és Kína kapcsolata finoman szólva sem rózsás, ennek egyik hozománya, hogy a világ egyik legnépszerűbb közösségi oldalát, a kínai tulajdonú TikTokot évek óta nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon az Egyesült Államokban. A bizalmatlanság persze vice versa fennáll, az Apple például nemrégiben állami utasításra eltávolította az amerikai tulajdonú WhatsApp és Threads alkalmazásokat kínai alkalmazásboltjából.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?