A Microsoft üzleti modellje biztos lábon áll

Üzleti modell – itt a jelentés, hogy miből dől a pénz a Microsoftba.

Több üzletágából is jelentősen nagyobb bevételei származnak a Microsoftnak, mint a Windows-eladásokból. A nagy üzlet a felhős szolgáltatásokban van, de a cég 2023-ban mással is hatalmasat hasított.

Honnan van a Microsoft pénze?

Mi történt? A Microsoft friss üzleti beszámolójából kiderül, a vállalat bevételeinek nem a Windows értékesítéséből származik a legnagyobb része. Hiába gondolják azt sokan a cég legfontosabb és legjövedelmezőbb termékének. Az operáció rendszernél a játékaik is többet hoznak a kasszába. De a legnagyobb pénz a felhős és az Office üzletágakban van.


A Microsoft üzleti modellje biztos lábon áll
A Microsoft üzleti modellje biztos lábon áll

2023 utolsó negyedévében összesen 62 milliárd dolláros bevételről és 21.9 milliárd dolláros nettó nyereségről számolt be a Microsoft.

Mekkora növekedés ez? Ez 18, illetve 33 százalékos növekedést jelent éves alapon. A vállalati bevételek majdnem 60 százalékát az Office és a felhős szolgáltatásokból származó pénzek adták. A harmadik helyre pedig a játékok kerültek.

Innovatív üzleti modellek napjainkban: egy gazdálkodó szervezet hosszú távú jövője nagyban függ a vállalkozás üzleti modelljétől – 2024 őszén a TechWorld eseményt szervez üzleti modell témában – ne maradj le, érdeklődj! Innovatív üzleti modellek konferencia 2024: Ember – Üzlet – Felelősség

A PCFórum megjegyzi, a tavaly megugró játékbevételek oka, hogy a cég már saját bevételként, az Xbox-ból származókkal együtt könyveli el az Activision Blizzard-felvásárlásával hozzá került bevételeket is.

Miből jött a nagy zseton? Így a gaming részleg eredményei 7,11 milliárd dollárra rúgtak a negyedik negyedévben. Emellett a Windows 5,26 milliárdot hozott. Az Office-ból 13,47 milliárd, a felhőszolgáltatásokból pedig 23,95 milliárd származott a vizsgált időszakban.

Most akkor hogy áll a Microsoft? A brit Reuters hírügynökség rangsorában a világ legértékesebb vállalata a Microsoft lett januárban 2887,2 milliárd dollárral. A második az Apple 2874,7 milliárd, a harmadik pedig a Saudi Arabian Oil 2120,8 milliárddal.

A Microsoft leigazolta az AI arcát, meg is látszik az árfolyamán

A Microsoft az elmúlt évben – az Nvidiához és az Amazonhoz hasonlóan – jelentős hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligencia fejlesztésére, ez pedig hatalmas fellendülést jelentett a vállalatnak.  (Forrás: Forbes, kép: Pexels)

Itt olvass üzleti modell és innovációs cikkeket!

INNDEX: új cég a Magyar Innovációs Indexben – CIG Pannónia Nyrt.

A világ startup fővárosai: ide költözik, aki felfuttatná a cégét

A startup nindzsák evolúcióval fejlődő MI modellt építettek

A feltörekvő technológiák árnyoldalai

Pillantás a mélyűrbe – Herius Capital pénze a német startupban

Félelem és rettegés a felsővezetésben – A legtöbb lehetőség az innovációban rejlik

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ludwig Federmeyer

Ludwig Federmeyer

"Minden kapcsolat." Szakmai vezető, innovációs szakértő, consigliere, 10+ éves tapasztalat üzletfejlesztés, illetve tanfolyamok, oktatások, konferenciák, rendezvények, üzleti díj szervezése területén. i7++ Innovációs Audit vezető auditor.

Ezeket olvastad már?