Videó készült arról, milyen lenne belezuhanni egy fekete lyukba

Bár senkinek sem kívánjuk, hogy beleessen egy fekete lyukba, ha mindig is kíváncsi voltál, hogy milyen látvány fogadna az eseményhorizonton túl, nos, akkor van egy jó hírünk. 

A fekete lyukak az univerzum egyik legérdekesebb és legtöbbet kutatott teremtményei, és bár létezésük mind elméleti szinten (általános relativitáselmélet), mind csillagászati megfigyelésekkel (például Chandra űrtávcső) jól alátámasztott, még mindig rengeteg a kérdőjel körülöttük. Többek közt arra sem tudjuk biztosan a választ, hogy mi történne akkor, ha átlépnénk az eseményhorizontot, vagyis azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a fekete lyuk fogságából. Most egy szuperszámítógép által készített szimulációval próbálnak meg választ adni a kutatók a sokakat érdeklő kérdésre.


A NASA tudósai két különböző forgatókönyvet szimuláltak:  az egyik esetben az űrhajós elkerüli az eseményhorizontot, a másikban viszont átlép azon, ezzel végleg megpecsételve a sorsát. Azt ugyan senki sem tudja biztosan, hogy mi van az eseményhorizonton túl, de a szuperszámítógépes szimuláció szerint ahogy közelednénk az eseményhorizonthoz, úgy válnának egyre látványosabbá a torzulások, az ominózus pont átlépése után néhány másodperccel pedig elindulna a spagettifikáció. A vicces, ám roppant kifejező szó arra a jelenségre utal, amikor a fekete lyuk olyan erős gravitációs hatást fejt ki a közelében lévő objektumra, hogy az fokozatosan megnyúlik miatta, mondhatni spagettiszerűvé válik.

Bár azt gondolhatnánk, hogy az az ember, aki beleesik egy fekete lyuka, gyakorlatilag atomjaira hullana szét, a valóság közel sem ilyen egyszerű, a fizika általunk ismert törvényei ugyanis nem teljesülnek itt. Persze nem sok esély van arra, hogy bárki is élve eljusson egy fekete lyuk eseményhorizontjának közelébe (a fekete lyuk gravitációs ereje még azelőtt szétszakítaná, hogy ez megtörténhetne), ha valamilyen csoda folytán valaki mégis elérné a szóban forgó pontot, akkor szinte egészen biztos, hogy meglepő dolgokat tapasztalna. Bár egyelőre a tudomány sem tudja a választ, mi van egy fekete lyuk belsejében, mai ismereteink szerint nagyon is elképzelhető, hogy egy kettéhasadt valóságban találnánk magunkat: az egyikben azonnal meghalnánk, a másikban azonban énünk egy másolata sértetlenül haladhatna tovább az objektumban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?