Probléma adódott a Neuralink agyi chipével, de állítólag már orvosolták is a hibát

A Neuralink nemrégiben felfedte, hogy adódott egy kis probléma a chipükkel, de a cég azt állítja, hogy már sikerült is megoldást találniuk a malőrre. 

Az Elon Musk nevével fémjelzett orvostechnológiai cég januárban jelentette be, hogy beültették az általuk fejlesztett agyi chipet az első ember agyába.  A cég közlése szerint a műtét sikeres volt, ennek bizonyítására márciusban még egy videót is közzétettek az X-en (leánykori nevén Twitteren), amelyen az látszik, hogy a páciens a gondolataival kommunikál egy számítógéppel.


A Neuralink blogbejegyzésben most arról ír, hogy a chip több összekötő szála is visszahúzódott a páciens agyában, ami akadályozta az implantátum adatsebességét és hatékonyságát – írja a CNN. A cég néhány részletet is megosztott az incidensről bejegyzésében – beleértve azt is, hogy pontosan hogyan váltak el a szálak. A cég azonban mindenkit megnyugtatott, mondván, képesek voltak kijavítani a hibát azáltal, hogy érzékenyebbé tették az implantátumot, ezzel pedig sikeresen megnövelték az eszköz teljesítményét.

A Neuralink első páciense a 29 éves Noland Arbaugh volt, aki nyolc évvel ezelőtt egy búvárbaleset következtében bénult le nyaktól lefelé. A férfi elmondása szerint gyakorlatilag egy részeg telefonhívásnak köszönheti, hogy jelentkezett a neurotechnológiai vállalat felhívására, melyet követően még az év elején sikeresen beültettek egy vezeték nélküli chipet az agyába.

A Neuralink egy olyan koponyába ültethető eszközön dolgozik, amely kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az emberi agy és a számítógép között, vagyis lehetővé teszi, hogy a lebénult betegek internetezhessenek, a laptopot és a mobilt pusztán a gondolataikkal irányítsák. Elon Musk egy alkalommal azt mondta, hogy a Telepátia névre keresztelt termék lehetővé fogja tenni az olyan fogyatékos felhasználók számára, mint például Stephen Hawking, hogy „gyorsabban kommunikáljanak, mint egy gyorsgépíró vagy egy árverésvezető”.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?