Ilyenek az idei új LG OLED tévék

Belépő szintű, arany középutat képviselő, prémium ligás és különleges modellek is helyet kaptak az LG 2024-es OLED tv kínálatában. Jöjjenek a részletek!

LG-OLED-TV-2024
LG OLED TV – 2024-es kínálat

Az LG több, mint egy évtizede uralja a legjobb képminőséget produkáló OLED tévés szektort. A vállalat pedig 2024-ben is megtesz mindent azért, hogy megtartsa, sőt, ha lehet, tovább erősítse pozícióját ebben az igen fontos szegmensben.

A cég ugyanis a korábbi stratégiájához híven idén is minden vetélytársánál több OLED modellt kínál annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb potenciális vásárlói réteget fedje le választékával. Azaz azok számára is van ajánlata, akik nem tudnak vagy akarnak olyan sokat költeni egy ilyen televízióra, de azoknak is, akik a lehető legjobbat keresik, vagy valamilyen különlegesebb modellre vágynak.


Mi az OLED? Az OLED egy képalkotási eljárás, amelynél nincs szükség háttérvilágítást biztosító LED-ekre. A titok egy olyan speciális anyagból készített filmréteg, amely elektromos áram hatására fényt bocsát ki magából. Az OLED technológia különlegessége, hogy minden egyes képpont fényereje egyedileg vezérelhető, amely akár ki is kapcsolható. Ennek köszönhetően mód nyílik a tökéletes, 0 nit fényességű mélyfekete, és ezáltal a végtelen kontraszt megteremtésére. További előny, hogy a színek gyönyörűek, szó szerint belülről ragyognak, fátyolosságtól mentesek, a betekintési szög pedig hibátlan.

Mindegyik LG OLED tv nagyon okos – webOS 24

Ám van valami, amiben minden 2024-es LG OLED televízió közös. Az összes modell megkapta ugyanis a vállalat exkluzív okostévé rendszerének legfrissebb verzióját. Ez a webOS 24, amely amellett, hogy gyors, stabil és magyarul is tud, rengeteg extrát kínál. E platformot később részletesen is bemutatjuk majd, de röviden most csak annyit, hogy a tapasztalataink szerint jelenleg az egyik legjobb ilyen megoldás a piacon.

LG webos 24
LG webOS 24

Szintén fontos dolog, hogy mindegyik idei LG OLED tv természetesen az LG Display által fejlesztett és gyártott, azaz házon belül készülő panelt használja. A 2024-es LG OLED televíziók egyaránt támogatják az AMD FreeSync Premium Pro és a G-Sync technológiákat, ami a játékoknál fontos. Valamint a termékek képesek a jelenlegi legjobbnak számító Dolby Vision HDR szabvány kezelésére. De most jöjjenek a sztárok, azaz maguk a televíziók!

A belépő szint – LG B4

2024-ben a hazai választékban az LG B4 képviseli az úgynevezett belépő szintet, azaz ez a legolcsóbb friss OLED tv. Azért a „belépő szint” terminust érdemes a helyén kezelni, hiszen a képalkotási eljárásból fakadóan e modellek is jobb képminőséget produkálnak a legtöbb LCD alapú készüléknél.

LG B4 OLED tv
LG B4 OLED tv

Az 55, 65 és 77 hüvelykes változatban elérhető modellbe a saját fejlesztésű Alpha 8 Ai képfeldolgozó chip került, amely számos fejlett képmódosító eljárást tartalmaz. A felbontás 3840×2160 képpont, azaz 4K-s, amely pazar részletességet garantál, és a legfinomabb átmenetek hiteles visszaadása is megoldott. A nagy dinamikatartományú (HDR) anyagok kezelése természetesen megoldott, a fényerő pedig megközelíti az 1000 nit értéket.

A maximális képfrissítési frekvencia 120 Hz, ami remek, hiszen kétszer annyi képkocka megjelenítésére képesek másodpercenként, mint a hagyományos rokonaik. Az LG B4-be a szokásoknak megfelelően alapszintű, 2.0 csatornás, 20 wattos hangrendszer került. A dizájn változott, ugyanis e modelleknél a készülékházat két kis apró, formatervezett talpacska tartja.

Az arany középút – LG C4

Az arany középutat képviselő „C”-sorozat hagyományosan a legnépszerűbb az LG OLED tv kínálatában évről-évre. Az LG C4 óriási méretválasztékot kínál, hiszen van belőle egészen kicsi, azaz 42, valamint 48, 55, 65, 77 és hatalmas, 83 hüvelykes képátlóval bíró verzió is.

LG C4
LG C4

A készülék OLED evo panelt használ, amelynek fényereje nagyobb, elérheti az 1300 nites értéket, és ennek köszönhetően a nagy dinamikatartományú tartalmak esetén a HDR effekt látványosabb. Valamint e modellek jobban beválhatnak világosabb szobákban, mint a „B”-családba tartozó rokonaik.

A még hatékonyabb és még inkább optimalizált Alpha 9 AI képfeldolgozó chip került bele. Aminél a felskálázás, azaz például az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítása jobban működik. A legújabb 4K OLED evo panel maximális képfrissítési frekvenciája 144 Hz, ez pedig a játékosok számára döntő tényező lehet, de jól jöhet akkor is, ha valaki sportközvetítéseket néz, és aktiválja a TruMotion funkciót, amely folyamatosabbá teszi a gyors mozgásokat. A termékbe 2.2 csatornás, azaz mélysugárzóval kiegészített integrált hangrendszer került. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb mai tévénél jobban szól.

LG C4
LG C4 – LG OLED TV 2024

Az LG C4 esetében maradtak a már jól bevált dizájnnál, azaz az ultravékony képernyő a középen elhelyezett formatervezett talpon nyugszik. Az összhatás remek, kellően elegáns, és a modell gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan illeszkedik.

A csúcs – LG G4

A vállalat néhány éve vezette be az abszolút prémium szintet képviselő „G”-szériát, amely komoly sikert aratott. Így nem is lehetett kérdés, hogy ezt 2024-re is megtartják. E termék egyik sajátossága, hogy speciális konzol jár mellé, amelynek köszönhetően a rendkívül vékony készülékház hézagmentesen simul a falra. De idén már lesznek olyan speciális változatai is, amelyek dobozában hagyományos talp is megtalálható.

LG G4
LG G4

Ám nem pusztán ez az LG G4 különlegessége. A termék ugyanis többek között megkapta a jelenlegi legfejlettebb 4K-s mikrolencsés MLA OLED panelt. Ennél rendkívül apró optikai lencsék milliárdjaival egészítik ki a kijelzőt, aminek köszönhetően a fényerőt sikerült extrémen megnövelni. Ebből fakadóan pedig egyrészt a nagy dinamikatartományú képek, videók és játékok esetén a HDR effektus elképesztően látványos. Emellett a készülék képe akkor is hibátlan, ha betűz a nap a szobába. Természetesen az LG G4-et is láttuk működés közben, és azt tapasztaltuk, hogy a mikrolencsés MLA OLED technológia abszolút hozzáadott értéket jelent. Mindezt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy ez nem jár a fogyasztás növekedésével, szóval itt tényleg abszolút technológiai bravúrról beszélhetünk.

LG Alpha 11 processzor
LG Alpha 11 processzor

És ha már az evolúciós ugrás került szóba, akkor mindenképp meg kell említeni a készülékekbe épített Alpha 11 AI képfeldolgozó processzort. Ez az LG jelenlegi legfejlettebb chipkészlete, amelynél a mesterséges intelligencia technológiák minden korábbinál nagyobb szerepet játszanak. Ennek hála pedig a felbontás- és mozgásfeljavítás elképesztően hatékony. De emellett még egyéb más munkát is végez az AI támogatású processzor, aminek köszönhetően a képi világ rendkívül valósághűvé válik.

Az LG G4 hangminősége is átlagon felüli, ugyanis 4.2 csatornás 60 wattos integrált hangrendszerrel látták el. A hagyományos hangszórók mellett tehát ez is rendelkezik beépített basszushangszórókkal. Az erőteljes mély hangok pedig betonbiztos alapot teremtenek a gazdag dinamikus hangzás megteremtéséhez. A maximális képfrissítési frekvencia itt is 144 Hz, tehát a mozgásmegjelenítés e modell esetében is hibátlan. Hogy az LG G4-nek milyen szerepet szán a vállalat, jól mutatja, hogy 55, 65, 77, 83 és 97 hüvelykes méretben is elérhetővé teszi.

A különleges – LG M4

Az egész, globális idei televíziós kínálat egyik legegyedibb, leginnovatívabb darabja az LG M4. Ez az egyetlen olyan 2024-es OLED tv, amely biztosítja a nagy bitrátájú, több csatornás hanggal megtámogatott, 4K HDR videójelek vezeték nélküli továbbítását. Ehhez az LG exkluzív, szabadalmaztatott technológiáját használja, amely a korábbi megoldásokhoz képest nagyobb adatátvitelt biztosít.

LG M4
LG M4

A külső forrásokat, tehát például a médialejátszót, médiaboxot, játékkonzolt vagy PC-t egy külső dobozra kell csatlakoztatni. Így e perifériák értelemszerűen eldughatóak, és nincsenek annyira szem előtt, mint korábban. Ennek köszönhetően pedig az LG M4 szintlépést jelenthet a lakberendezésben is.

E készülék tudásában gyakorlatilag megfelel egy LG G4 készüléknek. Azaz ez is megkapta a lehető legjobb OLED panelt, processzort és hangrendszert. Így a látványvilág és a hangzás terén is a legszűkebb elitbe tartozik. Ha már a különleges OLED tévék kerültek szóba, akkor meg kell említeni azt is, hogy a dél-koreai cég továbbra is a kínálatában tartja a korábban már bemutatott 8K OLED televízióját, de ebből friss, idei verzió nem lesz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?