Egy kínai cég az elhunyt rokonok mesterséges intelligencia másolataival üzletel

Sok jogi és etikai kérdést felvet annak a kínai cégnek a tevékenysége, aki elhunyt emberekből készít mesterséges intelligencia változatot a gyászoló rokonok számára. 

Egyre több olyan területen bukkan fel a mesterséges intelligencia, amelynek számos etikai kérdései és kockázatai vannak, az algoritmusokkal generált pornótól elkezdve az MI alkotta művészetig – már amennyiben utóbbit valóban művészetnek lehet nevezni. Szintén rendkívül visszás, egyben kockázatos jelenség, amikor a technológiát arra használják fel, hogy elhunyt személyeket támasszanak fel digitálisan.


A MIT Tech Review riportere, Zeyi Yang az NPR-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Kínában a gyászolók ma már 140-150 dollárért cserébe  megvásárolhatják elhunyt szerettük mesterséges intelligencia másolatát – néhány évvel ezelőtt ez még ezer dollárba került volna.

Bár több cég is kínál hasonló szolgáltatást, a technológia egyik úttörője a nankingi székhelyű Silicon Intelligence, amelynek társalapítója, Sun Kai azzal az ötlettel állt elő, hogy elkészíti édesanyja avatárját, miután szeretett rokona 2019-ben váratlanul elhunyt. Sun szerint bár az édesanyja klónja először nem volt túl természetes, de a vigasz, amit hozott, mégis valóságos volt.

Az efféle technológia amellett, hogy erőteljes pszichológiai vonatkozása van, jogi kérdéseket is felvet. A MIT Tech Review riportere e kapcsán azt mondta, hogy ezek a cégek csak és kizárólag a közvetlen családtagok beleegyezésével készíthetik el az elhunytak másolatait.

Ha pedig mindez ismerősnek tűnik, az nem a véletlen műve: ez a technológia köszön vissza a Black Mirror második évadának első epizódjában is, amelyben egy nő elveszíti a társát, ám lehetőséget kap, hogy igénybe vegye egy titokzatos techcég szolgáltatását, amellyel mondjuk úgy „visszakapja” elhunyt szerettét. És mint tudjuk, a Black Mirror egy olyan antológia-sorozat, ami azt mutatja be, hogy a technológia nagyon is veszélyes lehet, ha nem megfelelően használjuk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?