A világ legnagyobb teleszkópján dolgoznak a britek

A gigantikus méretű teleszkópot a chilei Atacama-sivatagban építik fel. 

A beszédes nevű Extremely Large Telescope (magyarul: Rendkívül Nagy Távcső) 39 méteres tükörátmérőjével a világ legnagyobb átmérőjű optikai-infravörös távcsöve lesz. A római Colosseum méretű teleszkópot a tervek szerint háromezer méteres tengerszint feletti magasságban, a chilei Atacama-sivatagban helyezik majd el, a munkálatotokat pedig az Európai Űrügynökség felügyeli, amely a Very Large Telescope-ot (magyarul: Nagyon Nagy Távcső) is üzemelteti.


Egy új jelentés szerint az új teleszkóp építési munkálatai most kezdetét veszik, az Egyesült Királyság Csillagászati Technológiai Központja ugyanis megkezdi az első olyan műszer gyártását, amelyet az új távcsövön helyeznek majd el. A műszer a METIS nevet viseli (Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph), és fontos szerepe lesz abban, hogy a teleszkóp minden eddiginél pontosabban lásson a közép-infravörös tartományban.

legnagyobb teleszkóp
Fotó: ESO

A METIS-nek nélkülözhetetlen szerepe lesz az észlelések alkalmával, a csillagkeletkezésből visszamaradt gáz és por ugyanis gyakran elnyeli a látható fényt, így a kutatóknak szükségük van olyan képalkotó megoldásra, amely a nehezített körülmények ellenére is fel tudják tárni a helyszíneket. A METIS feladatai közé tartozik majd az exobolygók keresése, naprendszerünk eredetének kutatása és a galaxisok magjának tanulmányozása, ahol a szupermasszív fekete lyukakat is találjuk.

Ha minden a tervek szerint alakul a Rendkívül Nagy Távcső 2028-ban kezdheti meg tudományos működését.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?