Eltűnik az internet – állítja egy friss tanulmány

Egy új kutatás szerint a 2013-as weboldalak csaknem 40 százaléka már nem is létezik. 

Szokták mondani, hogy ami egyszer felkerült az internetre, azt szinte lehetetlen törölni onnan, vagyis általában úgy gondolunk a világhálóra, mint egy olyan helyre, ahol a tartalom örökké megmarad. Egy új tanulmány szerint azonban ez nincs teljesen így, ugyanis elképesztő mennyiségű tartalom vész el az oldalak törlésével vagy áthelyezésével.


A The Independent által szemlézett tanulmány szerint a 2013-ban létező weboldalak 38 százaléka gyakorlatilag már nem is létezik, és ez a tendencia napjainkban is ugyanúgy megfigyelhető: a 2023-ban elérhető oldalak mintegy 8 százaléka mostanra megszűnt létezni. A véletlenszerű kiválasztáson alapuló vizsgálathoz – amely a Pew Research Center felületén érhető el – egymillió weboldalt vettek alapul a kutatók.

A tanulmány arra is kitér, hogy számos olyan link található az interneten, amely nem létező oldalra mutat: a híroldalak mintegy 23 százaléka, a kormányzati webhelyek 21 százaléka, a Wikipédia-oldalak pedig 54 százaléka tartalmaz legalább egy olyan hivatkozást, amely olyan helyre vezet, amely mögött már nincs létező weboldal. Hasonló hatás figyelhető meg a közösségi médiában: a tweetek egyötöde például már a közzétételt követő hónapokon belül eltűnik a platformról. A kutatók szerint mindez pedig azt bizonyítja, hogy hatalmas mennyiségű információ és tartalom válik kámforrá az interneten.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?