Törölték Robert Fico merénylőjének Facebook-profilját

A Meta a támadást követően szinte azonnal eltávolította a szlovák kormányfő elleni merénylet vádlottjának fiókját a Facebookról – számolt be a Reuters

Sokat javult Robert Fico állapota, miután május 15-én a nyitrabányai kultúrháznál a politikust négy lövés érte. A kormányfőt egy Juraj Cintula nevű író támadta meg, akiről kezdetben az az álhír terjedt, hogy baloldali kötödésű, valójában azonban ennek pont az ellenkezője igaz: mint kiderült, a 71 éves férfi neonáci, oroszbarát nézeteket vall.


Bár a támadót a szlovák kormány illetékesei első körben „magányos farkasként” aposztrofálták, a nyomozóhatóságok most vizsgálják annak lehetőségét, hogy a merénylőnek talán mégis lehetett segítőtársa. Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter azt mondta, hogy nyomozócsoportot hoztak létre annak kivizsgálására, hogy a gyanúsított egy olyan embercsoport tagja volt-e, akik merényletre buzdították egymást.

A Meta kedden közölte, hogy az incidens éjszakáján eltávolította a támadó Facebook-profilját, amiről a szlovák hatóságokat is értesítette. A közösségi média cég közleménye szerint továbbra is kapcsolatban állnak a hatóságokkal és a bűnüldöző szervekkel, hogy segítsék a nyomozást.

A szlovák belügyminiszter kedd este azt mondta a TA3 szlovák tévécsatornának, hogy jelenleg a legvalószínűbb verzió az, hogy a támadónak voltak bűntársai, de annak lehetőségét sem vetik el, hogy a támadó teljes mértékben egyedül tervelte ki és hajtotta végre a merényletet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?