Habár van némi javulás, továbbra is kevés a nő a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. 

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a természettudomány, a technológia és a mérnöki tudomány területein, azaz a STEM szakmákban kifejezetten alacsony a nők száma, s már a pályaválasztáskor is kevesen jelentkeznek az ezekhez kapcsolódó szakokra. Az Eurostat felmérése szerint az uniós országok között a női tudósok és mérnökök aránya 2022-ben széles skálán mozgott: míg Dániában, Litvániában vagy Bulgáriában 50% felett, addig Finnországban, Németországban és Magyarországon csupán 30% körül volt. Habár összességében érzékelhető némi javulás, a nők még mindig nagymértékben alulreprezentáltak ezeken a területeken.


Erre válaszként a Yettel az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karával közösen ösztöndíjprogramot hirdet ’Girls in tech’ néven, melyre május 22-től lehet jelentkezni. A program célja a mobiltechnológia, valamint a műszaki területek vonzóbbá tétele a fiatal nők számára. Az ösztöndíj keretösszege egy évre összesen 5 millió forint, amelyet szemeszterenként 4 diák nyerhet el. A pályázók közül a mobilszolgáltató és az egyetem által delegált szakmai zsűri választja ki a nyerteseket.

STEM nők yettel
Fotó: iStock

Az ösztöndíj a diákok egy már meglévő IT vagy mérnöki területhez köthető tudományos tervének megvalósulásához járul hozzá, illetve a kutatási időszak alatt, valamint a diplomázást követően a Yettel szakmai konzultációt is biztosít a diákoknak a vállalat szakembereivel. Az ösztöndíjprogramot az első évben pilot projektként indítják el, a folytatásról pedig az eredményeket kiértékelve döntenek.

A kiírás részletei az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának oldalán olvashatók: https://nik.uni-obuda.hu/girls-at-tech-yettel-osztondij/

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?