A jövő notesze! Kíméli a fákat és a memóriánkat az e-ink alapú táblagép

Az e-ink alapú táblagépek a jegyzetelés, a korrektúra, de még a rajzolás tekintetében is egy teljesen új dimenziót hoznak el. Ezek a készülékek a hagyományos LCD vagy LED kijelzők helyett az elektronikus tintatechnológiát alkalmazzák, ami számos előnnyel jár.

Az e-ink alapú táblagépek kiváló választást jelenthetnek olvasáshoz és jegyzeteléshez is, mivel valósághű könyvszerű élményt nyújtanak, és lehetővé teszik a kézzel írt jegyzetek készítését az érintőképernyőjük segítségével. Kézreálló méretük és könnyű súlyuk miatt kényelmesen hordozhatóak, így ideálisak utazáshoz vagy távoli munkavégzéshez is. Emellett környezetbarát alternatívát jelentenek a hagyományos LCD vagy LED kijelzőkkel szemben, mivel kevesebb energiát fogyasztanak és kevesebb elektronikus hulladékot termelnek.

digitális jegyzet előnyei Lenovo Smart Paper e-ink
Lenovo Smart Paper. Az e-ink alapú táblagép.

Ezek a kijelzők kitűnő olvashatóságot biztosítanak napfényben is, ami ideális megoldást jelent kültéri olvasáshoz vagy munkavégzéshez. A matt felületüknek köszönhetően nem jelenik meg rajtuk fényvisszaverődés vagy tükröződés, így a tartalom könnyen olvasható marad még erős napsütésben is.


Olvasás

Az e-ink kijelzők rendkívül kíméletesek a szemnek, mivel nem bocsátanak ki háttérfényt vagy kék fényt, mint a hagyományos LCD vagy LED kijelzők. Ezért az egyik legjelentősebb előnyük, hogy minimálisra csökkentik a szemfáradtságot és lehetővé teszik a hosszabb időn keresztül való olvasást vagy munkavégzést anélkül, hogy a felhasználók kényelmetlenül éreznék magukat. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik sok időt töltenek képernyő előtt, és szeretnék minimalizálni a szemük terhelését. Természetesen ezek a kijelzők is rendelkeznek háttérvilágítással, így, ha nincs elegendő fény a környezetünkben, akkor ezt is bekapcsolhatjuk, de használhatunk, melegebb színhőmérsékletű háttérvilágítást is, így a szemünket továbbra sem terheljük meg nagyon. Ha pedig olvasnivalót keresünk, az sem gond. Az Ebooks.com szolgáltatásnak köszönhetően például a Lenovo Smart Paper eszközön több, mint kétmillió könyvet érhetünk el, így szinte minden olvasnivaló, amire csak szükségünk lehet, kéznél van. Ha itt nem találjuk a keresett könyvet, letölthetjük bárhonnan, szinte bármilyen ismertebb formátumban az epub-tól kezdve a pdf-en át docx-ig és már olvashatjuk is. Mivel pedig ez egy elektronikus példány, így bűntudat nélkül bármire rájegyzetelhetünk és írhatunk – kiemeléssel, könyvjelzőkkel és megjegyzésekkel együtt, ezért ez az eszköz a tanulásban is remek segítőnk lehet. A szókincsünket is bővíthetjük, ha bármelyik szóra koppintva kikeressük azt az intelligens szótárban.

Írás

Némely e-ink kijelzős készülék sokkal több, mint egyszerű könyvolvasó és a Lenovo Smart Paper is ilyen, így a dobozában megtaláljuk a Lenovo Smart Paper Pen digitális tollat, amely kilencfajta írószerként, köztük tollként, ceruzaként, kiemelőként, filctollként és ecsetként használható, emellett 25 ms várakozási idővel, 4096 nyomásérzékenységi szinttel és dőlésérzékeléssel működik. Ennek eredményeképpen nagy pontossággal rajzolhatunk, árnyékolhatunk, vázlatokat és illusztrációkat készíthetünk vele. Ráadásul a folyamatosan bekapcsolt toll elektromágneses rezonancia technológiát használ, így soha nem kell töltenünk.

Lenovo Smart Paper. Az e-ink alapú táblagép
Olyan füzetünk lesz, amilyenre szükségünk van!

Az e-ink kijelzős táblagépek nagyon fontos eleme a szoftver, amit futtatnak, hiszen ettől függ, milyen használhatóak a készülékek. A Lenovo Smart Paper például egy rendkívül sokoldalúan használható darab és tökéletes példája annak, hogy egy jól megírt kezelőszoftver mennyire megkönnyítheti az életünket. Ezen a készüléken például a jegyzetek és fájlok eszközön történő helyi tárolása mellett egy app segítségével szinkronizálhatjuk azokat a felhőbe, jelszóval védetten. Így nem fenyeget a veszély, hogy valamelyik fontos jegyzetünket nem találjuk meg, vagy esetleg kidobjuk, ami egy notesz, vagy fecni alapú jegyzetelés során bizony könnyen előfordulhat. A Lenovo Smart Paper opcionális felhőalapú tárhelyszolgáltatása lehetővé teszi a jegyzetek elérését és a fájlok áthelyezését más eszközökről, például telefonról vagy laptopról is.

A legjobb funkció pedig a kézírásfelismerés, amely ezen a tableten annyira jól működik, hogy gyakran még azokat a kézzel írt szavakat is képes felismerni, amelyeket már az sem olvasna ki, aki azokat leírta.

Ezen túlmenően, az e-ink alapú táblagépek hosszú akkumulátor-élettartammal rendelkeznek, mivel csak akkor fogyasztanak energiát, amikor a tartalmat frissítik. Ezáltal hosszú órákon keresztül használhatóak anélkül, hogy aggódni kellene az akkumulátor gyors lemerülése miatt.

Összegzés, mire jó egy e-ink tablet?

Összességében az e-ink alapú táblagépek számos területen kiváló alternatívát jelenthetnek a hagyományos tabletek vagy laptopok számára. A kijelzőjüknek köszönhetően rendkívül szemkímélő megjelenítésük, kitűnő olvashatóságuk, hosszú akkumulátor-élettartamuk és kézreálló kialakításuk miatt ideálisak olvasáshoz, jegyzeteléshez, kültéri munkavégzéshez és hosszú távú használathoz egyaránt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?