Egy friss tanulmány szerint az Apple Watch képes észlelni a Parkinson-kór tüneteit

A kutatók szerint az okosórák képesek lehetnek nyomon követni és észlelni a változásokat a Parkinson-kórban szenvedőknél. 

Az amerikai Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának neurológusai Apple Watch segítségével korai stádiumú Parkinson-kórban szenvedő betegeket követtek nyomon egy éven keresztül, és azt találták, hogy az okosórák képesek észlelni a változásokat, például a járás, a remegés és a beszéd kapcsán – írja az Independent. A tanulmány szerzői szerint az okosórák távolról is megbízhatóan nyomon követték a változásokat a betegség több területén.


A digitális mérések azt mutatják, hogy objektív, érzékeny, valós méréseket kapunk a Parkinson-kór előrehaladására vonatkozóan” – mondta Jamie Adams, a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának neurológiai docense. A kutató szerint a megfelelő digitális eszközök bevonásával a terápiák hatékonyságát is növelni lehetne.

Az eszközök által gyűjtött adatokból kitűnt, hogy a korai Parkinson-kórban szenvedő betegek járása jelentősen romlott, a remegés fokozódott, valamint a beszédben is kisebb mértékben ugyan, de mutatkozott romlás. Az okosóra képes volt érzékelni ezeket, továbbá a napi aktivitás csökkenését, valamint a karlendítés megfogyatkozását is kimutatta, ami a Parkinson-kór tipikus tünete (a betegeknél a járással normális esetben együtt járó karlendítés idővel elmarad).

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?