Mit takar az i betű az Apple-kütyük neveiben?

iMac, iPhone, iPad, iPod. Az Apple-eszközök nevei előtt szinte mindig ott figyel az i betű, a kérdés már csak az, miért. 

Az Apple még 1998-ban mutatta be első, i-vel kezdődő termékét, az iMac nevű számítógépet. A forradalmi eszközt Steve Jobs, az Apple társalapítója és vezérigazgatója prezentálta a nagyközönségnek, aki a Macintosh személyi számítógép és az internet „szerelemgyerekeként” határozta meg az új masinát, vagyis ebben az esetben az i betű az internetet jelöli. Bár manapság természetes, hogy szinte mindennel, még a mosógépünkkel és a hűtőnkkel is tudunk csatlakozni a hálózathoz, nem volt ez mindig így. Nem véletlen tehát, hogy az almás cég még a termék nevében is a világ tudtára akarta adni, hogy az ő készülékükkel bizony könnyen hozzá lehet férni a temérdek lehetőséggel kecsegtető internethez.


Később viszont, amikor már kevésbé számított nagy számnak a dolog, az Apple marketingesei további tartalmakkal ruházták fel a termékek nevei elején található i betűt, ami innentől kezdve már nem csak az internetet szimbolizálta, hanem: az egyénit (individual), amivel a számítógép személyes természetére utaltak; az oktatást (instruct), mivel a számítógépet oktatási célokra is szánták; a tájékoztatást (inform) és az inspirálást (inspire) is.

Az ötlet bejött, az 1998-as iMac debütálása óta számos i betűvel kezdődő terméket dobott piacra az almás cég, köztük az iPodot, az iPhone-t és az iPadet is. Sőt, más elnevezések is előtérbe kerültek, beleértve az SE-t, például az iPhone-ok esetében. Bár korábban az a hír járta, hogy SE az eredeti iPhone 3GS-ből származik, amelyben az S a „sebességet” jelenthette, 2012-ben Tim Cook azt mondta, hogy az „S” Sirire, az iPhone virtuális személyi  asszisztensére utal.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?