Orosz propagandát terjeszt a ChatGPT

Egy friss tanulmány szerint a népszerű chatbotok még ha akaratukon kívül is, de előszeretettel terjesztenek orosz propagandát. 

A NewsGuard hírfigyelő szolgálat által végzett tanulmány a sokak által használt chatbotokra összpontosított, többek között az OpenAI ChatGPT-jére. A vizsgálat során 10 különböző chatbotot teszteltek le azzal a céllal, hogy kiderítsék, mennyire „partnerek” az orosz dezinformációs narratívák terjesztésében.


A The New York Times beszámolója szerint a chatbotokat első körben John Mark Dougan, egy volt amerikai rendőrtiszt kapcsán kérdezgették, akiről úgy tudni, hogy orosz álhíreket terjesztett Moszkvából. Az eredmények szerint a chatbotok, amelyekre egyre több felhasználó támaszkodik világszerte, az esetek 32 százalékában reagáltak olyan módon, ami az orosz dezinformációs narratívákkal megegyezett.

A NewsGuard a vizsgálat során 19 komolyabb álhírt azonosított, amelyek tipikusan az orosz dezinformációs tevékenységekhez köthetők.

A tesztelt chatbotok között szerepelt a ChatGPT, a Meta AI és a Microsoft Copilot is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?