0,305 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát a mesterséges intelligencia

Egy MI-vel hajtott robot világrekord idő alatt rakta ki a klasszikus Rubik-kockát. 

Guinness-rekordot döntött egy japán robot, amelynek kevesebb, mint egy szempillantás alatt sikerült kiraknia a világhírű magyar találmányt. A röviden csak TOKUFASTbot-nak nevezett gépezet, most kapaszkodjatok meg, 0,305 másodperc alatt oldotta meg a feladatot – számolt be a Live Science. Összehasonlításképpen: az emberi pislogás időtartama 0,1 és 0,4 másodperc között van a Harvard Egyetem szerint.


A Mitsubishi Electric Corporation által fejlesztett robotnak hat karja van, amelyek egy többtengelyes motorhoz és egy nagy teljesítményű kamerához csatlakoznak. A cég szerint a rendszer olyan gyors, hogy mindössze 0,009 másodperc alatt képes mindkét kart 90 fokkal elfordítani.

A masinának még május 21-én sikerült végrehajtania a nem mindennapi produkciót, amivel a Guinness Rekordok Könyve szerint új világrekordot állított fel. A korábbi rekordidő 0,38 másodperc volt, amit egy MIT-robotnak sikerült összehoznia még 2018-ban.

Az új rekorder robot egyébként nagyjából 10-szer gyorsabb teljesítményt produkált, mint Max Park, az az amerikai huszonéves srác, aki tavaly lett világrekorder, miután 3,13 másodperc alatt kirakta a Rubik-kockát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?