Milyen egy jó zajszűrős fülhallgató? Megmutatjuk!

A zajszűrés nem egy új funkció, sok fül- és fejhallgató képes rá, de hogyan működik? És milyen egy igazán jó zajszűrős fülhallgató? Most megmutatjuk.

A zajszűrés alapjai

A „zajszűrés” szót meghallva, ma már szinte mindenki az aktív zajszűrésre gondol, de azért fontos tisztázni, hogy passzív zajszűrés is létezik. Ezt a célt (is) szolgálják például a nagyobb fejhallgatók a fület körbe ölelő párnái, vagy a kis fülesek gumiharangjai, de ha mondjuk, betesszük a fülünkbe a fülhallgatót, majd körbetekerjük a fejünket egy törülközővel, vagy a fejünkre húzzuk a kispárnát, az is passzív zajszűrésnek nevezhető.


Samsung galaxy Buds2 Pro zajszűrős fülhallgató

Az aktív zajszűrés pedig pici mikrofonra vagy mikrofonokra épül. Ezek segítségével a füles elektronikája képes meghatározni a fülbe érkező külső zaj frekvenciatartományát, és azonnal ezzel megegyező frekvenciájú ellenzajt kibocsátani. Ez pedig semlegesíti, kioltja a külvilág hangjait. Ez eleinte szinte csak a statikus zajokkal működött. Egy repülőgép hajtóműveinek és légcserélőinek folyamatos búgását például a korai zajszűrős fülesek is viszonylag hatékonyan semlegesítették. Ám ahogy a technika fejlődött, úgy tudtak a gyártók mind több számítási kapacitást belezsúfolni a mini fülhallgatókba, és így fejlődött egyre gyorsabban a technológia, míg ma ott tartunk, hogy ha behelyezünk a fülünkbe egy zajszűrős fülest és aktiváljuk az áramköreit, akkor egy többé-kevésbé süket szobába kerülünk. Természetesen nem egy légkalapács mellől, de mondjuk, egy átlagos forgalmi zajokkal terhelt környezetet már szépen le tud tompítani.

Éppen ezért, például vezetés vagy kerékpározás közben sose használjuk a teljes zajszűrést, mert bizony vannak olyan környezeti zajok, amiket nagyon is jó, ha meghallunk.

Az intelligens zajszűrés az igazi

Az intelligens zajszűrés viszont pont ezt a teljes süketséget hivatott megszüntetni. Ezzel a technológiával zökkenőmentesen válthatunk a zajszűrés és a teljes mértékben állítható környezeti hangok között. Sőt, egy jó füles akár automatikusan meg is teheti ezt helyettünk.

A Samsung Galaxy Buds2 Pro egy nagyon jó példa erre. A rendszerét a professzionális mikrofonjairól és fejhallgatóiról is ismert AKG laboratóriumaiban fejlesztették, aktív zajszűrője (ANC – Active Noise Canceling) pedig kiszűri a háttérzaj akár 99%-át.

Samsung galaxy Buds2 Pro zajszűrős fülhallgató

A belső és külső mikrofonok a gyors számítási teljesítménynek köszönhetően tényleg valós időben figyelik a zajt. A felhasználó pedig változtathatja is az ANC szintjét, és egy intelligens algoritmussal, így hangosabbra vagy halkabbra állíthatja a „világot”. A zajos buszon például erősebbre állíthatjuk a zajszűrést, míg mondjuk, egy csendes könyvtárban lejjebb vehetjük. Ilyenkor pedig a zene hangerejének módosítása sem szükséges.

Ha pedig valaki hozzánk szólna

Az intelligens fülhallgatók lehalkulnak beszéd közben, még akkor is, ha a zajcsökkentés mód van használatban, vagy ha az ANC ki van kapcsolva, a zene hangereje csökken és a mikrofon a beszélő személyre fókuszálódik.

Samsung galaxy Buds2 Pro zajszűrős fülhallgató

A Samsung Galaxy Buds2 Pro rendelkezik egy hangészlelés funkcióval is, amely azonnal átkapcsol ANC-ről környezeti hangra, amikor a mi saját hangunkat érzékeli. Ha például egy kávézóban vagyunk, és az ANC segítségével kizárjuk a külső zajokat, amikor rendelünk a baristától, az ANC automatikusan kikapcsol.

Ha egyszerűen csak zenét hallgatnánk

Az AKG különleges hangzású, kétutas hangszóróinak köszönhetően a Galaxy Buds2 Pro zajszűréssel vagy akár anélkül is a méretét meghazudtolóan kellemes hangzásra képes. A választható méretű gumiharangjainak köszönhetően tökéletesen a fülünkbe illeszkedik, így passzív zajszűrése is nagyon jó, de ennek köszönhető többek közt az is, hogy elképesztő minőségű basszustartományt képes ránk szabadítani, ha épp erre vágynánk. Könnyű és kisméretű házának köszönhetően pedig ritka kényelmesen ül a fülkagylónkban, akár egészen hosszú távon is.

Elveszíteni sem egyszerű

Ha pedig kedvenc Samsung fülesünk mégis kiesne a fülünkből, akkor sincs nagy baj. Egyszerűen csak nyissuk meg a SmartThings alkalmazást, amelyben van egy kereső funkció, amit aktiválva a fülhallgatók sípoló hangot adnak ki, így könnyedén megtalálhatjuk őket, ha a közelünkben vannak.

Meg tudjuk kerestetni a telefonunkkal.

Az offline kereséssel pedig megtalálhatjuk a helyet, ahol utoljára használtuk őket, még akkor is, ha már nincsenek csatlakoztatva a telefonunkhoz.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?