A Google frissítette a Play Áruház fejlesztőknek és felhasználóknak szóló szabályzatát, ami alapján feketelistára kerülnek az indokolatlanul sok reklámot tartalmazó alkalmazások és a direkt kriptovaluta-bányászatra létrehozott programok.

Bővült és szigorodott a tiltólista

Az új szabályozás szerint azok az applikációk egyelőre maradhatnak, amelyek távolról (pl. felhő alapon) felügyelik bányászati folyamatokat. A rendelkezés egyébként összevág az Apple gyakorlatával, amely a közelmúltban vágott rendet az egyre szaporodó bányász-programok között.

A Google ezen felül további szigorításokat is bevezet. Az utóbbi időben reflektorfénybe kerülő adatvédelmi botrányok következményeként tilos olyan alkalmazásokat készíteni, amelyek futtatásához szükség van a felhasználók személyes adataira. Tilos gyerekeknek szánt, de felnőtt tartalmat kínáló alkalmazások feltöltése és zárva a kapu az olyan programok előtt, amikben csak reklámokra kattintva lehet haladni. A jövőben keményen figyelik azokat az applikációkat, amelyek részben vagy teljes egészében más alkotásokra épülnek, s egy fejlesztő nem tölthet fel, egymáshoz nagyon hasonló programokat. Tiltott olyan alkalmazások feltöltése, amik lőfegyvereket, azok kiegészítőit és fegyverhasználati módszereket mutat be.

Ezen tartalmakat egyébként külön algoritmus figyeli, aki megszegi a szabályokat, arra eltiltás vár, de a büntetőjogi felelősségre vonás sem kizárt.