A Huawei és Honor készülékek a teljesítmény teszteléséhez használt 3D Mark programokat felismerve pörgették fel magukat a jobb végeredmény érdekében.

Buktak és nem tagadnak

A jelenségre az AnandTech munkatársai figyeltek fel, miközben egy Huawei P20 telefon tesztelését végezték. A készülék amint érzékelte a tesztprogram indítását, azonnal nagyobb fokozatba kapcsolt. A kétes gyakorlatra úgy sikerült fényt deríteni, hogy álcázott alkalmazással kezdték vizsgálni a gyanús készülékeket. A 3D Mark programot fejlesztő csapat, miután megerősítette a gyanút, törölte adatbázisából a vonatkozó eredményeket.

Hasonló trükközésre egyébként már korábban is volt példa, hiszen néhány éve a Samsung vesztett rajta, bár a dél-koreai vállalat akkor tagadta a vádakat. Az ehhez hasonló manipulációk megítélése elég vegyes, mert a felhasználók vásárlási kedvét ugyan kevéssé befolyásolják az ilyen tesztek, ugyanakkor az eredmények befolyásolása mégis csökkentheti a márkába vetett bizalmat. A Huawei egyébként éppen a közelmúltban húzta ki a gyufát, amikor kiderült, hogy egy reklámban DSLR fényképezővel készített fotókat akartak telefonos szelfiként eladni.

A vállalat az utóbbi eset után közleményben reagált a vádakra amiben elismerte, hogy „normál esetben a tesztprogramokat a telefon szoftvere felismeri, s intelligens módon átvált az ún. Performance üzemmódra. A Huawei hamarosan hozzáférést fog biztosítani ehhez az üzemmódhoz, hogy a felhasználók bármikor elérhessék a telefon kínálta maximális teljesítményt.”