Robot medúzával kutatnák a korallzátonyokat

A robot medúzák ötlete a Florida Atlantic University és a U.S. Office of Naval Research kutatóinak fejéből pattant ki, ugyanis a csalánozók törzséhez tartozó állatka, egészen finom mozgásra képes, így nem tesz kárt az érzékeny élőlényekben.


Új megoldás a tengeri kutatásban

A hagyományos víz alatti robotok gyakran propellereket és karokat használnak a haladáshoz, így akaratlan is felsérthetik a vizsgálandó területet. A kutatók ezért a medúzák alakját és mozgását imitáló eszközt készítettek, amely egészen kicsi nyílásokon is képes az ökoszisztéma károsítása nélkül átjutni. A kutatók a jellegzetes mozdulatokat, két speciális szivattyú segítségével utánozták, amelyek ki-be pumpálják a vizet, így hajtva előre a robotot.

Az eszköz teste 3D nyomtatással készült, míg az üzemeltetést szilícium hajtóműre bízták. Erik Engeberg, a Florida Atlantic University egyik kutatója elmondta, hogy a legnehezebb dolog a mozgás matematikai modellezése volt, ugyanis a medúzák egészen furcsán haladnak előre. Amikor az állatok összehúzzák a testüket, egy örvényt hoznak létre, eltolják maguktól, mire az visszahatva előre löki őket. Ilyen módon egy lüktető tolóerő jön létre, amivel lassan, de hatékonyan képesek hosszabb távot is megtenni.

Bár a projekt egyelőre még gyerekcipőben jár a csapat nagyon bizakodó, szeretnék különböző érzékelőkkel felszerelni a robotot, hogy nehezen hozzáférhető helyeken is képes legyen adatot gyűjteni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?