Miben fejlődött, és mit rontottak el a legendás széria legfrissebb darabjánál? Kinek és miért éri meg megvenni a PES 2019-et, és ki az, akinek semmiképpen nem ajánljuk? Kiderül minden, semmi sem marad titokban!

PES 2019

Pro Evolution Soccer sorozat

Mostanra két nagy focijátékos dinasztia maradt talpon a PC-s, konzolos fronton (a telefonokat ne vegyük ide, mobilra annyi ilyen program van, mint a szemét, mondjuk a legtöbb olyan is), a FIFA és a PES, azaz a Pro Evolution Soccer. Az előbbi képviseli a látványosabb, arcade vonalat, ahol a játékosok másodpercenként sarkaznak, meg ollóznak, a másik pedig a szimulátorosabb jellegű, ami jobban hasonlít az igazi futballra.

Játékmenet

A lényeg, tehát a játékmenet érdemben nem változott! Maradt a szimulátoros stílus, ami azt jelenti, hogy a játékosoknak idő kell, amíg felgyorsulnak, amíg megállnak, nehézkesen fordulnak, előfordul, hogy elrontják a labdakezelést, hogy rossz helyre passzolnak. Minél távolabbra megy egy átadás annál biztosabb, hogy elbalfaszkodják, a lövésekkel dettó ugyanez a helyzet. Fontos, hogy a játékos arrafelé nézzen, amerre rúgja majd a labdát, és az ütemre is figyelni kell. Ez nem az a játék, ahol szuperemberek kígyóznak át egymaguk a védelmen, és másodpercenként csinálják a trükköket. Lehet cselezgetni, de, ha valaki rátekeredik a labdára, az ritkán vezet eredményre, mert jönnek az ellenfél mészárosai és bebüntetik. De hát az igazi foci is ilyen, ez a játék épp attól jó, hogy lehet, hogy egy félidőben csak két kapura lövés lesz, ám azt aztán baromira megbecsüli az ember.

Nyilván itt is vannak nehézségi fokozatok, de a közepesen már piszok nehéz a játék, vért kell izzadni a gólokért. Kicsit olyan a helyzet, mint az autószimulátorokkal, ahol eleinte gondolni sem lehet egy verseny vagy pláne egy bajnokság megnyerésére, hanem a cél az, hogy normálisan bevegyünk egy kanyart, vagy menjünk egy hibátlan kört.

Irányítás

Nem sok minden változott az előző évekhez képest. Kicsit jobban lehet irányítani a lövéseket, van egy pár új bonyolultabb mozdulat és javítottak a kapusok agyán, így már nem rendeznek bakiparádét minden harmadik kijövetelkor. Van tréning mód, ahol valamelyes bele lehet jönni a figurákba, de az igazi tudást a meccseken lehet megszerezni.

Taktika, stratégia

Nem életbevágó ezzel vacakolni, de ha hajlandó valaki arra, hogy összerakja a felállást, beállíts a stratégiát, cserélgessen, az sokat javíthat a csapata teljesítményén.

Grafika

A program támogatja a 4K HDR módot minden platformon, amin kijön (PC, PS4, Xbox One), de ehhez értelemszerűen kell kompatibilis hardver, és tévé vagy projektor is. A grafika egyébként egész szép, a játékosok arca felismerhető, a mozgásuk alapján azért még mindig nem mondanám, hogy olyan “mintha meccset néznék a tévében”. A visszajátszásokat viszont nagyon jól összerakták, ezek olykor tényleg a rendes meccseket idézik. Szemkápráztató 3D effektek, nagy varázslatok nincsenek, de ide ez nem is kell.

Játékmódok

Nagy a választék, van egy raklap kupa, bajnokság, barátságos meccs stb. Lehet a gép ellen, vagy valódi emberek ellen játszani. Egyszerre akár hatan is nyomhatják, egymás ellen, vagy egymást segítve.

Valódi csapatok, játékosok, kupák

Ez a játék legnagyobb hátránya, achilles-sarka. A fejlesztő Konami ugyanis egy csomó jogot nem vett meg, emiatt aztán hivatalos Bajnokok ligája nincs, Európa-bajnokság nincs, Európa-liga nincs. Sőt a komplett német bajnokság is hiányzik. Ráadásul, rengeteg csapat neve is más, mint a valóságban (majdnem az egész angol és spanyol liga például), így mondjuk a Manchester Cityt Man Blue-nak hívják, ami kegyetlenül illúzióromboló. A játékosok azért itt is valódiak, a nevük megmaradt, mint ahogy az arcuk is többnyire. Viszont van egy-két olyan csapat, ahol ez nem működik. Ilyen például a brazil válogatott, ahol semmi sem stimmel a néven és a zászló kívül. A játékosokat próbálták a valódihoz igazítani, tehát a bal szélen szaladgál egy kis termetű ügyes gyerek, de nem Neymarnak hívják….

Állítólag később különféle trükközésekkel ezt lehet majd orvosolni (rajongói modok letöltése stb.) , de ez akkor is rohadt idegesítő. Ha ennyit kiköhög az ember egy focijátékért, akkor minimum elvárja, hogy a nevek stimmeljenek. A kedves mamáját mindenkinek, leginkább a pénzéhes, ultrakapzsi UEFA-nak és FIFA-nak, gondolom ők mókoltak valamit ezekkel a jogokkal, nyilván megint túl sokat kértek, vagy az is lehet, hogy a rivális program fejlesztői megkenték őket, hogy ne adják oda a névhasználati jogokat.

Ár

A PES 2019 PC-re, PlayStation 4 és Xbox One konzolokra jelent meg és jelenleg kb. 15 000 forintba kerül. Ez átlagos összegnek számít egy új játék esetén.

Kinek ajánljuk – PES 2019

– PES rajongóknak
– Szereti a szimulátorokat
– A lehető legrealisztikusabb focijátékot keresi
– Imádja a kihívásokat
– Jó grafikájú focival szeretne játszani
– Szeret pepecselni a stratégiával, taktikával, cserékkel
– Nem zavarják (nagyon) a kamu csapatnevek

Kinek nem ajánljuk – PES 2019

– FIFA megszállottaknak
– Az arcade foci híveinek
– Aki folyamatosan ollózós gólokat akar lőni
– Csak az élteti, hogy végigcselezze magát a pályán
– Nem tudja elképzelni, hogy ne “igazi” csapatokkal játsszon
– Mindenképpen végig akarja nyomni a Bajnokok Ligáját az elejétől a végéig
– Magyar kommentárt szeretne

A PES 2019 hivatalos oldala

Teszt áttekintő
Játékmenet
Grafika
Irányítás
Zene/hang
Kihívás
Szavatosság
Ár/érték arány
pes_2019_tesztMiben fejlődött, és mit rontottak el a legendás széria legfrissebb darabjánál? Kinek és miért éri meg megvenni a PES 2019-et, és ki az, akinek semmiképpen nem ajánljuk? Kiderül minden, semmi sem marad titokban! Pro Evolution Soccer sorozat Mostanra két nagy focijátékos dinasztia maradt talpon a...