Egyedül falaz a japán HRP-5P robot

A HRP-5P humanoid robotot az Advanced Science and Technology Institute (ASTI) mérnökei fejlesztették, mintegy válaszként az egyre komolyabb munkaerő hiányra. Az elképzelések szerint a gépet, nehéz fizikai munkát igénylő területeken vetnék be.


Csendes és precíz

A robot 182 centiméter magas és mintegy 101 kilót nyom, azaz termetesebb és nehezebb az átlagos japán férfiaknál. A gépember nem különösebben vonzó (mintha a District 9 filmből lépett volna ki), ám kifejezetten ügyes, önállóan is képes összetett feladatokat elvégezni. A HRP-5P könnyedén mozgatja a nehezebb tárgyakat, de akkor sem jön zavarba, ha éppen gipszkartonból kell falat építeni. Bár a mellékelt videó alapján a fickó nem kapkodós típus, ugyanakkor virtuóz módon bánik a csavarbehajtóval és pontosan elvégzi a rábízott feladatokat.

A prototípus mesterséges intelligenciát használ, különböző érzékelők segítségével méri fel a környezetét, képes felismerni körülötte lévő objektumokat, s egyedül megtervezni a szükséges mozdulatokat. A kutatók egyelőre a robot képességeit tesztelik, aminek a jövőben hajó- vagy repülőgépgyártás területén is szerepet szánnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?