Stator Ride 5 – A városi aszfaltszaggató

A Stator Ride 5 elnevezésű elektromos robogó ötlete Nathan Allen, kaliforniai tervező fejéből pattant ki. Az első pillantásra szteroidokkal megtömött rollerre emlékeztető szerkezet aszfalton és nehezebb terepen is jól használható.


Buli robogó

A Stator Ride 5 váza, egyetlen krómozott, porfestékkel bevont acél csőből van. Az összehajtható szerkezet teljes súlya alig haladja meg a negyven kilót, s akár 110 kilós utas szállítására is képes. A meghajtásról a hátsó kerékre szerelt, három fokozatú, kefe nélküli DC motor gondoskodik. A motor maximális teljesítménye 1000W, így a jármű akár 40 km/órás sebességre is felgyorsítható. Kanyarodni a testsúly áthelyezésével lehet, míg a biztonságos utazást regeneratív rendszer (hátul) és tárcsafék (elöl) szavatolja.

https://youtu.be/Dfg0nMHD2Iw

Az egyoldalas kormányon elektronikus vezérlőegység kapott helyet, amely egy központi egységen keresztül a motorhoz kapcsolódik. Minden vezeték a vázon belül fut, az akkumulátort a padlólemez alatt helyezték el. A járművet 10 Ah és 20 Ah teleppel szerelik, amelyek 16-32 kilométerre elegendő energiát képesek tárolni. A töltés négy (hagyományos töltő) illetve másfél (opcionális gyorstöltő) órát vehet igénybe. A Stator Ride 5 igény szerint különböző kiegészítőkkel (ülés, sárvédő, fényszóró, féklámpa) is felszerelhető. Sajnos a járműből egyelőre csak néhány működő prototípus létezik, de hamarosan induló Kickstarter kampányt követően a sorozatgyártás is beindulhat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?