A Honda még a CES2018 kiállításon leplezte le az autonóm munkagép-koncepcióját, amely alapvetően egy különböző szenzorokkal felszerelt, quad alapokra építkező megoldás.

Minden körülmények között talpon marad

A 3E-D18 kódnéven emlegetett járművet arra tervezték, hogy szállítmányokat, berendezéseket és vizet szállítson a nehezen hozzáférhető helyekre. A terepjáró a Honda saját fejlesztésű, robusztus ATV rendszerére építkezik. A prototípus GPS és érzékelő-alapú autonómiát kínál, így szinte bármilyen környezetben biztonsággal bevethető. A cserélhető platformok megkönnyítik az átalakítást, amely akár terepen is elvégezhető.

A jármű a kompakt méretnek és az off-road képességeknek köszönhetően könnyen kézben tartható. Az autonóm képességek miatt követő módban vagy két pont között, transzport jellegű üzemmódban is használható. A prototípusokat keresés-mentés és tűzoltás alkalmával, építési területen, mezőgazdasági környezetben, tereprendezés és akadálymentesítés során is tesztelték. A jármű Coloradóban élesben is bemutatta tudását, amikor a nehéz felszereléseket szállította az erdőtüzek által felperzselt területekre. A Honda most olyan partnereket keres, akik érdekeltek a technológia további fejlesztésében, illetve akik a felhasználási lehetőségeket bővítő kiegészítők gyártását vállalnák magukra.