Olcsó okos otthon szett – Xiaomi Aqara Teszt!

A Xiaomi Aqara okos otthon család tagjait próbáltuk ki! Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen a kezelés, a dizájn? Mennyire egyszerű a használat, és hogy megéri ez az árát.


A Xiaomi, mint az egyik leggyorsabban növekvő kínai cég sem hagyhatta figyelmen kívül az okos otthon eszközök iránti érdeklődés megnövekedését, és már előállt saját, több komponensből álló megoldásával. A cég több almárka alatt futtatja az ilyen típusú eszközeit és mi a Gearbest jóvoltából az Aqara család tagjai közül kaptunk néhányat. Egészen pontosan egy sokoldalú központi egységet, egy mozgásérzékelőt, és egy ajtónyitás érzékelő szenzort.

Üzembe helyezés

Csak le kell tölteni a Xiaomi saját szoftverét, az Mi Home-t, regisztrálni egy felhasználói fiókot, és ezt követően az app magától felismeri az összes kompatibilis eszközt, amelyek egyetlen érintéssel párosíthatóak. Pofonegyszerű az installálás, semmit sem lehet elrontani. Az eszközök vezérlése egy központi egységen keresztül történik, amellyel a mobil WiFi-n keresztül tartja a kapcsolatot, de az a többi készülékkel már egy saját vezeték nélküli protokollon (Zigbee) keresztül kommunikál. Így nem kell attól tartani, hogy a megzavarják e masinák a többi WiFi-s berendezésünket. Az Aqara családba tartozó modellek az Android és az iOS operációs rendszert használó mobil eszközökkel képesek együttműködni, azaz ilyen telefonról vagy tabletről vezérelhetőek.

A központi egység

Kifejezetten tudományosra sikerült a központi egység, hiszen rendelkezik egy közepes teljesítményű hangszóróval, 16 millió szín megjelenítésére képes, beépített RGB LED-ekkel is. Azaz már magában alkalmas arra, hogy parancsokat hajtson végre, vagy kommunikáljon felhasználóval. Például használható lámpaként, és ilyenkor az okostelefonon keresztül határozhatjuk meg, hogy milyen színben világítson, sőt időzítővel is kombinálhatjuk: tehát mondjuk megparancsolható neki, hogy este kilenckor kezdjen kéken derengeni. Emellett rendelkezik egy beépített szoftverrel, amelyen keresztül ezernyi internetes adó érhető el közvetlenül, azaz akár rádióként is bevethető, illetve persze akár ébresztőóraként is használható. Emellett több külső, csatlakoztatott egység összehangolására is módot ad. Így például lehetőség van arra, hogy ha mondjuk a mozgásérzékelő aktiválódik, akkor automatikusan felkapcsolódjon egy okos lámpa, vagy egy okos kamera rögtön elindítsa a felvételt.

A legtöbb központi egység csak arra szolgál, hogy továbbítsa a felhasználó telefonjára a csatlakoztatott eszközökről beérkező információkat, de az Aqara ennél többre képes: Kihasználva a beépített hangszórót és fényforrást, az is működhet, hogy ha például aktiválódik a mozgásérzékelő, akkor elkezdjen szirénázni és/vagy veszettül villogni. Ezzel pedig sokkal látványosabban és hatásosabban jut el az üzenet, mintha csak kapnánk egy szimpla üzenetet a telefonunkra. Ez nagyon ötletes megoldás és a megvalósítás is jól sikerült. Maga a dizájn egyébként elég egyszerű, úgy néz ki ez a központi egység, mint egy UFO, aminek az alján található a konnektor. A LED-ek az oldalán kapnak helyet, a hangszóró pedig a tetején található.

Mozgásérzékelő

A mozgásérzékelő modul egy pici, 3×3 centiméteres henger, amely 180 fokban lát, és rendelkezik egy infravörös szenzorral is, így sötétben is használható. Jár mellé egy kis talp, amelyre egy ragacsos felület révén tapaszthat rá az eszköz, úgy hogy a nyak 90 fokban elfordítható, ami sokoldalú használatot tesz lehetővé. A tapasztalataink teljesen jók: Egyrészt nem produkál kamu riasztásokat, viszont a látóterébe kerülő objektumokat száz százalékos hatékonysággal érzékeli. Amint mozgást érzékel, azonnal továbbítja a jelet a központi egységre, ami az infót rögtön továbbküldi a telefonra, vagy ha úgy van beállítva, akkor nyomban óbégatni/villódzni kezd. A szoftver eseménynaplót készít, így visszanézhető, hogy pontosan mikor is történt érzékelés, ami nagyon hasznos lehet. A dizájnja funkcionális: Nincs rajta semmi felesleges díszítés, gyakorlatilag alig észrevehetően bújik meg a környezetében.

Ajtó- ablaknyitás érzékelő

Ez az egység két komponensből áll, amelyeket egymás közelébe kell helyezni (például az ajtóra és a falra),és mágneses kapcsolatban állnak egymással. Amint ez megszakad, mert például kinyílik az ajtó, az eszköz azonnal információt küld erről a központi egységhez. tehát pontosan hasonlóan működik, mint a mozgásérzékelő szenzor. A gyakorlati próba során kiderült, hogy a termék hibátlanul működik: Ennél sem tapasztaltunk vakriasztást, viszont minden egyes „akcióra” gyorsan reagált.

Kinek ajánljuk – Xiaomi Aqara

– Kedvező árú okos otthon szettet keres
– Fontos a könnyű kezelhetőség
– Lényeges a visszafogott, környezetbe simuló dizájn
– Android és iOS kompatibilis megoldásra vágyik

Kinek nem ajánljuk – Xiaomi Aqara

– Magyar nyelven kommunikáló okos otthon rendszert keres
– Ódzkodik a kínai termékektől

Még több információ a Xiaomi Aqara központi egységről a hivatalos weboldalon, és a Gearbest oldalán

Még több információ a Xiaomi Aqara mozgásérzékelőről a hivatalos weboldalon, és a Gearbest oldalán

Még több információ a Xiaomi Aqara ajtó- és ablaknyitó szenzorról a hivatalos weboldalon, és a Gearbest oldalán

A termékeket a Gearbest bocsátotta rendelkezésünkre. 

 • Dizájn
  (4)
 • Kezelés
  (4)
 • Sokoldalúság
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4)
4
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?