A patinás vállalat Las Vegasban rángatta le a leplet az IBM Q gépről, amely a tudományos és kereskedelmi felhasználásra épült. Ez a világ első olyan rendszere, aminek nincs szüksége laboratóriumi infrastruktúrára.

A bemutatott modell a Map Project Office, a Universal Design Studio és a Goppion közreműködésével épült. A moduláris és kompakt kialakításon rendszermérnökök és kutatók hada dolgozott. A gépet fél hüvelyk vastag, légmentesen záródó boroszilikát üveg burkolat alatt helyezték el, amely a karbantartás megkönnyítése végett, két tengely mentén mozgatható.

Az IBM közleménye szerint a rendszert azért tervezték, hogy egy nap olyan problémákat (pl. globális kockázati tényezők meghatározása, összetett pénzügyi adatok modellezése, ultra hatékony logisztikai feladatok) oldjon meg, amik a hagyományos gépeknek túl komplexek. Bár a modell már most készen áll a kereskedelmi forgalmazásra, hiszen tetszés szerint telepíthető, egyelőre ez nincs napirenden. A jelenlegi cél, hogy a fejlesztők a felhőalapú infrastruktúrán keresztül ismerkedjenek a rendszerrel, s lerakják egy kereskedelmi célú IBM Q hálózati platform alapjait.