Átmenetileg blokkolja Alexát a Project Alias

Az Alias egy tanítható „parazita”, amivel a felhasználók nagyobb kontroll alá helyezhetik az intelligens asszisztenseket használó készülékeket.


Ahogy mélyebbre kerülünk a mesterséges intelligencia korába, egyre komolyabb hangsúly kerül az adatvédelemre és a privát szféra védelmére. Az intelligens hangszórók jól példázzák, miként lett a hang reprodukálására szolgáló eszközből, világhálóra kötött mindenes. Ezek az eszközök többek között felismerik a hangunkat, rögzítik a beszélgetéseinket és szorgalmasan gyűjtik rólunk az adatokat. Az adatvédelemmel és magánélet megóvásával foglalkozó szakemberek, régóta szorgalmazzák a szabályozások szigorítását, ami az elmúlt időszak botrányainak fényében igen aktuális lenne.

Bjørn Karmann és Tore Knudsen a szaporodó adatvédelmi anomáliák megfékezésére, egy tanítható tech „parazitát” fejlesztettek. A Project Alias úgy lett kialakítva, hogy a legtöbb henger alakú hangszóróval használható legyen, fehér zajt hoz létre, amivel képes manipulálni az asszisztenst. A készülék saját mikrofonnal rendelkezik, képes felismerni a felhasználók által használt ébresztő szavakat, így a blokkolt hangszóró alapvető működését nem zavarja. Az eszköz még az egyéni nevekre is reagál, így a felhasználó mindig tudják kivel „beszélnek”. A fejlesztők az építési útmutatót az Instructables, míg a forráskódot a GitHub oldalán tették közzé.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?