A japán gyártó topkategóriás, korábban XZ4 néven futó újdonsága több tekintetben is a megújulást képviseli. Átformált külső, új kijelző és képfeldolgozó chip, valamint tripla kamera jellemzi az Xperia 1 elnevezésű készüléket.

A nyúlánk eszközt 21:9 képarányt kínáló, CinemaWide névre keresztelt kijelzővel szerelték. A 6,5 hüvelykes OLED megjelenítő 4K felbontással (3840×1644) dolgozik. A színpontos és kontrasztos megjelenítésért a Sony Master televíziókból származó X1 képfeldolgozó technológia felel. A 10 bites (8 bit + 2 bit simítás) panel a korábbinál sokkal egyenletesebb színátmenetet produkál, ami természetesen pozitív hatással van a látványra. A megjelenítőt és a hátlapot hatodik generációs Gorilla üveg takarja, azaz a gyártó nem bliccelte el a védelmet.

A masszív burkolat alatt Snapdragon 855 lapka munkálkodik, 6 GB operatív memória és 64/128 GB (SD kártyával bővíthető) tároló társaságában. A telefont 3330 mAh kapacitású akkumulátor igyekszik kiszolgálni, amihez különböző kímélő üzemmódok is tartoznak. A játékosok jó hasznát vehetik ún. Game Enchancer funkciónak, amely mindig az aktuális igényekhez igazítja az erőforrásokat. Az ujjlenyomat-olvasó visszakerült oldalra, ám ezúttal dedikált gombot kapott, nem a bekapcsolóba építették. A kiváló kép mellé remek hangnak is kell társulnia, ezért a készülék Dolby Atmos támogatású hangrendszert kapott.

A telefon előlapjára 8 megapixeles kamera került, ennél sokkal izgalmasabb a hátlapon vertikálisan elhelyezett rendszer. Mindhárom egység 12 megapixeles, amihez változó rekeszértékek tartoznak. Az elsődleges szenzor f/1,6 apertúrával rendelkezik, mellette egy f/2.4 értékkel bíró telefotós és ultra-széles látószögű kamera dolgozik. A képalkotást az Alpha kamerákból származó autófókusz technológia, valamint optikai és digitális stabilizátorok segítik. Természetesen 4K HDR videók készítésére is lehetőség van, amihez profi mozis szűrőket, kézi vezérlést és számos kényelmi funkciót társítottak. A lila, fekete, szürke és fehér színekben elérhető Sony Xperia 1 megjelenése valamikor tavaszra várható, de árat egyelőre nem közölt a gyártó.