Ultrahordozható notebook erős és gyenge pontokkal – teszt

MSI PS42 Modern 8RC : Egy igazán mobil notebook tesztje! Kinek, és miért lehet jó? Alkalmas-e mindennapi használatra, játékra, filmezésre, zenehallgatásra, szerkesztésre? Milyen a képernyője és a dizájnja?


Gagyi az MSI?

Amióta az MSI 2010-ben felszámolta magyarországi képviseletét, azóta a márka népszerűsége, ismertsége jelentősen csökkent. Pedig ez egy tök jó cég, szuper IT megoldásokkal, alaplapokkal, videokártyákkal, asztali gépekkel, notikkel, monitorokkal, és még satöbbivel. A termékeik minősége ott van a topon, így olyan cégekkel vannak egy ligában, mint az ASUS, az Acer, a Gigabyte, a HP, a Lenovo vagy a Dell. Egyszóval az MSI nem gagyi, hanem egy frankó cég, aminek vannak király cuccai, és vannak persze ócskaságai is, pont mint mindenki másnak. Ezért papíron volt rá esély, hogy a Prestige sorozatba tartozó MSI PS42 Modern 8RC is egy fasza kis notebook lesz!

Külső

Dizájn: Fém-fém-fém! Ez határozza meg az MSI PS42 Modern 8RC egész lényét, hiszen az egész masinát szálcsiszolt fém borítja. Ami persze iszonyúan figyelemfelkeltő, klinikai hi-tech hatást kelt, de biztos, hogy lesznek olyanok, akik ezt már túl bazárinak találják majd.
Méret: 322 x 222 x 15.9 mm, igen másfél centi vastag. Uhh, ultravékony!
Hordozhatóság: 1,19 kiló, igen, alig több, mint egy kiló! Azanyád! Szóval igen, ultrakönnyű és ultravékony, igen-igen mobilis, legalábbis a legtöbb notebookkal összehasonlítva.


Strapabírás: Nagyon kényesnek tűnik. Ezt a masinát jobb nem dobálni. A zsanérokat se feszegettük, nem úgy néz ki, mint aki sokat kibírna.
Csatlakozók: 3,5 mm audio (fejhallgató + mikrofon kombó), 2 USB 3.1 C-Type, 2 USB 3.1 A-Type, HDMI 1.4 (!!) hoppá, ez utóbbi igen meglepő, mert így a gépről nem lehet kiküldeni 4K/60p videójeleket például.

Teljesítmény

Hardver: 4 magos, 3,5 Ghz Intel i7-8850U processzor, 8 GB RAM, valamint NVIDIA GeForce 1050Ti (4 GB GDDR5) és Intel UHD Graphics 630 grafikus vezérlőkkel kiegészítve. Ez ma bőven a középkategória csak.
Használat közben: A teljesítménye általános hétköznapi használatra elég, de ha valaki ennél többre vágyik, akkor máshol kell keresgélnie. A mai topjátékok csúcsra húzott grafikával rondán szaggatnak, a hosszabb videó vágása egy rémálom a megnövekedett renderelési idő miatt, a Photoshop olykor pillanatokra beakad (nem vészes azért), és a komolyabb számítási kapacitású elemzőprogramok is megfektetik. Kriptovaluta bányászására nem alkalmas. A nagyfelbontású videók lejátszása nem ütközött akadályba.
Háttértár: 512 GB SSD. Elég. De azért nem kiemelkedő.

Használat közben

Billentyűzet: A szennyeződésgátló, szigetes kialakításnak köszönhetően a gombok közé nem eshet be semmi. A nyomásút rövid, de azért még megfelelő, megszokható, és a gombok kellően érzékenyek, valamint kellően masszívnak tűnnek. A gépelés egy rövid szoktatási folyamat után kényelmes.
Tapipad: Megfelelő méretű, kényelmesen használható, érzékenysége változtatható. Sajnos rendes fizikai gombok nincsenek rajta.
Melegedés: Az MSI nagyon veri magát az Cooler Boost 3 hűtőrendszerre, ami szerintük ultrahatékonyan teszi a dolgát, de az az igazság, hogy ha meghajtja valamilyen szoftver a gépet, akkor hamar rondán melegedni kezd. Konkrétan fáj, ha a fedetlen bőrhöz ér ilyenkor az alja.


Zaj: Az aktív hűtőrendszer meglehetősen zajosan teszi a dolgát, azaz amikor a ventilátorok felpörögnek, akkor bizony hallani őket. Ez pedig mondjuk filmnézés vagy játék közben kicsit zavaró lehet.
Akkumulátor: Jóindulattal is csak átlagosnak nevezhető az 50 Wh lítium-polimer energiacella. Ez ugyanis átlagos fényerő és használat mellett is csak max 5 órányi üzemidőt garantál. Öko módban ez felnyomható akár 9 órára, de ilyenkor nagyon komoly kompromisszumokat kell kötni, hiszen például alig látszik a képernyő.
Kamera: 720p (HD) felbontású főkamerája teljesen jó képminőséget produkál.
Ujjlenyomat olvasó: Van.
Kensington foglalat: Nincs. Kár. A lopósok miatt így veszélyben van kicsit.

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret, felbontás: 14 inch, Full HD (1920×1080 képpont) felbontás! Ez a felbontás ebben a kategóriában már az alap…
Fényerő: Maximum 280 nit, közepes. Ez pedig azt jelenti, hogy napfényben már nem látható valami jól a képernyő, viszont egy szobában, irodában nincs gond vele.
Kontraszt: 1245:1 valós kontrasztot mértünk, ami a világcsúcstól igen messze elmaradt, de az IPS kijelzők között átlagosnak számít. Viszont a látott kép rendben van, kellően kontrasztosnak tűnik.


Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek, élettel teliek.
Betekintési szög: Nagyon jó! Még oldalról/felülről nézve a kijelzőt sem kezdenek torzulni a színek.
Mozgásmegjelenítés: Szuper, akadozás nincs, anomáliák (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) nincsenek.
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Hang

A beépített audio rendszer hangminősége nem kiemelkedő: A hangerő megfelelő, basszusok nincsenek, így dinamika sem. A sztereó hangtér felejtős, szóval aki jó hangélményre vágyik, annak muszáj csatlakoztatnia hozzá egy külső hangcuccot. Valamilyen hangfalakat, hangsugárzót vagy hangprojektort. Mindent összevetve azt mondanánk, hogy filmezésre, játékra bőven megteszi, zenehallgatásra már nem ajánlanánk.

Ár

MSI PS42 Modern 8RC – 400 000 forint. Nem kevés, de a tudásának megfelelő összeg. Így az ár/érték arány kiemelkedően jónak nem nevezhető.

Kinek ajánljuk – MSI PS42 Modern 8RC

– Egy korrekt ultrabookra vágyik.
– Kifejezetten hordozható, vékony, könnyű masinát keres.
– Filmezésre, általános használatra keres gépet.
– Nem fontos a csúcsteljesítmény.
– Feltűnő, dizájnos, figyelemfelkeltő laptopot szeretne

Kinek nem ajánljuk – MSI PS42 Modern 8RC

– Nagy teljesítményű hordozható erőműre van szükség.
– Csúcsjátékokat játszana csúcsgrafikával.
– Videót vágna szakmányban.
– Fontos a nagy üzemidő, a brutál akksi.
– Idegesíti a melegedő notebook

Még több információ az MSI PS42 Modern 8RC notebookról a termék hivatalos oldalán

 • Dizájn
  (4.5)
 • Kijelző/Képminőség
  (3.5)
 • Teljesítmény
  (3.5)
 • Akkumulátor
  (3)
 • Kezelhetőség/kényelem
  (3.5)
 • Hangminőség
  (3)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
 • Hűha faktor
  (4)
3.6

Összegzés

Az MSI PS42 Modern 8RC egy jó kis hordozható notebook, amely azért kompromisszumok megkötésére készteti gazdáit!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?