Nagy felbontású érzékelővel jön a LEICA Q2

Minden sikeres történet folytatást érdemel, így a Leica legnépszerűbb kisgépe sem kerülhette el a sorsát. A Leica Q2 kamera az előd legjobb tulajdonságait örökíti tovább, de annál lényegesen komolyabb teljesítményre képes.


Befutott a méltó utód

A Leica Q2 eljövetelét négy esztendő várakozás előzte meg. Ennyi idő kellett, hogy a sokak által kedvelt kompakt masina utódja megszülethessen. Az újdonság fő attrakciója az újonnan kifejlesztett, 47,3 megapixeles full frame CMOS érzékelő. Az új szenzort az elődből származó Leica Summilux (28 mm-f/1.7) objektívhez társítva állították a kreativitás szolgálatába. A kamera gyengébb fényviszonyok között is kiváló képminőséget kínál, míg az átdolgozott AF rendszer a kategóriában az egyik leggyorsabb. A részletgazdag fotók mellett a készülék 4k (30 fps) mozgóképek készítésére is alkalmas, de alternatívaként HD formátumban (120, 60, 30 vagy 24 fps) is rögzíthetünk.

Az új változat külsőre teljesen a korábbi modellt idézi, de a gyártó szerint semmi nem maradt érintetlen. A készülék por és vízpermet ellen (IP52) védett, így mostohább helyzetekben is jól használható. A gyémánt mintázatú bőr díszítés biztosítja az optimális fogást, valamint kifejezetten tetszetős. A kamerán frissen fejlesztett 3,68 megapixel felbontású OLED kereső kapott helyet, amely előző generációs LCD EVF megoldással szemben jobb kontrasztot és színmélységet kínál, ráadásul takarékosabb is annál. Amint a fényképezőt felemelik a kereső automatikusan aktiválódik és késedelem nélkül jeleníti meg a témát. A hátoldalra 3 hüvelykes TFT érintőképernyő is került, amely jellemzők tekintetében nem különbözik az elődtől, de a gyártó szerint újabb generációs panel. A gombok elrendezése során a Leica M10 esetében is alkalmazott tervezési nyelvet követték, minden funkcionális és egyértelmű.

A második generációs masina nagyobb, korszerűsített akkumulátorral rendelkezik. A vállalat szerint harminc százalékkal jobb a telep élettartama, mint korábban. Az első visszajelzések alapján a javított videofelvételi képességek ellenére az újdonság továbbra is fényképezőgép maradt, ezt a dedikált videós funkciók hiánya is megerősíti. A kamera kizárólag WiFi és Bluetooth kapcsolatokat kínál, tehát USB, HDMI vagy más konnektorokat senki ne keressen. A felvételek szerkesztéséhez és megosztásához a Leica FOTO alkalmazás használható. A Leica Q2 kamera 4995 dolláros áron, április elején kerül forgalomba.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?