A Japanese Aerospace Exploration Agency (JAXA) egy olyan távvezérelhető járművet rendelt a Toyota mérnökeitől, amely két embert képes biztonsággal fuvarozni a Hold felszínén.

A Toyota holdjáró a tervek szerint hatkerekű jármű lesz, hat méter hosszú, 5,2 méter széles és közel négy méter magas. A jármű belső részét nyomás alá helyezik, így az utasok védőfelszerelés nélkül mozoghatnak odabent. A holdjárót önvezető funkciókkal is felvértezik, így az két pont között önállóan is közlekedhet, megkönnyítve pl. a felszerelések mozgatását két munkaterület között. A tizenhárom köbméteres lakótér két embernek biztosít helyet, de sürgősségi helyzetben négy ember befogadására is képes.

https://youtu.be/1kd2nFHAAtU

A tüzelőanyag-cellás hajtás és a napelemek minimalizálják a káros anyag kibocsátást, ugyanakkor hosszabb távon is elegendő mennyiségű energiát biztosítanak. A járműnek természetesen meg kell felelnie a komplex terep támasztotta kihívásoknak, valamint a szélsőséges hőmérsékleti és sugárzási viszonyoknak. A JAXA jelenleg több olyan forgatókönyvet is tanulmányoz, amelyek jelentősebb kockázat nélkül ültethető majd át a gyakorlatba. A holdfelszín feltárását célzó küldetéseknek fontos eszközei lesznek a Toyota holdjárók, amelyek leghamarabb 2029-ben indulhatnak a nagy útra.